“Geef ons zes weken…” Deze hartverwarmende open brief is precies wat nieuwe ouders nodig hebben

Persoonlijk Sophie Nortier 19 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

De kraamtijd is een tijd die je maar weinig zult beleven. Helaas is het voor velen een tijd waar ze zich door vermoeidheid doorheen moeten worstelen, terwijl het de mooiste tijd van je leven had kunnen zijn. Deze open brief is hartverwarmend en precies wat alle nieuwe ouders even moeten horen.

Een Engelse kraamkliniek schreef deze aandoenlijke brief om ouders bij te staan in de zwaardere tijden met een pasgeboren baby. Ons advies, print hem uit en hang hem op de ijskast om hem van tijd tot tijd even door te lezen.

Open brief aan nieuwe ouders

‘Lieve papa en mama,

Verwacht alsjeblieft nog niet te veel van mij, ik ben maar een pasgeboren baby. Maar verwacht ook niet te veel van jullie zelf als ouders. Het is allemaal zo nieuw.

Geef ons beiden zes weken als kraamcadeau. Zes weken voor mij om te wennen, groeien, ontwikkelen en stabieler en meer voorspelbaar te worden. Zes weken voor jullie om tot rust te komen, te ontspannen en lichamelijk te herstellen.

Geef me alsjeblief te eten als ik honger ben. In de buik kende ik geen honger en was een klok mij nog onbekend.

Houd me alsjeblieft vast, knuffel, kus en aai me en zing me in slaap. In de buik werd ik zo stevig vastgehouden en was ik nooit alleen.

Vergeef het me alsjeblieft als ik veel huil. Ik ben geen tiran die probeert jou het leven zuur te maken. Huilen is slechts de enige manier waarop ik kan aangeven dat ik niet blij ben. Heb geduld met mij, het duurt niet lang voor ik genoeg ontwikkeld ben waardoor ik minder huil en meer contact met je kan maken.

Neem alsjeblieft de tijd om uit te vinden wie ik ben. Hoe ik verschil van jou en hoeveel ik je kan geven. Kijk goed naar me en ik zal je laten zien welke dingen me kalmeren, troosten en behagen.

Onthoud alsjeblieft dat ik veerkrachtig ben en de vele natuurlijke fouten die je met me zult maken kan weerstaan. Zolang het vanuit liefde gebeurt, kan ik het aan.

Wees alsjeblieft niet teleurgesteld wanneer ik niet de perfecte baby ben die je had verwacht. Maar wees ook niet teleurgesteld in jezelf wanneer je niet de perfecte ouder bent.

Zorg alsjeblief goed voor jezelf; eet gevarieerd, neem rust en beweeg. Zodat, wanneer we samen zijn, je het geduld en de energie hebt die nodig zijn om mij te verzorgen. De oplossing voor een onrustige baby is een uitgeruste moeder.

Zorg alsjeblieft ook voor jullie relatie met elkaar. Wat voor zin heeft het creëren van een familieband als er geen gezin meer is om aan te hechten.

Houd het grotere plaatje in gedachten. Ik ben maar zo kort zo klein en veeleisend, al lijkt het soms een eeuwigheid. Al heb ik nu misschien jullie wereld op zijn op gezet, onthoud alsjeblieft dat alles binnenkort weer normaal zal zijn.

Geniet van mij – ik zal nooit meer zo klein zijn!’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme