Alles spik en span: wat moet je nou wanneer en hoe vaak schoonmaken?

Lifestyle Rachelle Abbas 22 sep 2020
Leestijd: 8 minuten

Wekelijks

Voor veel mensen is een dag in het weekend bij uitstek hét perfecte moment voor schoonmaken. Een betere manier om een fris weekend te beginnen is er niet. Naast stofzuigen zijn dit ook taken die je wekelijks kunt doen:

1. Beddengoed verschonen
Verschoon ten minste wekelijks de bedden. Hang dekens en dekbedden eventjes buiten voor je de bedden weer op gaat maken, heb je in de tussentijd genoeg tijd om andere taken te doen.

2. Maak de keuken eens in de week goed schoon
Kies één dag waarop je de keuken grondig schoon gaat maken. Poets het aanrecht en het fornuis, haal een doekje over de deuren van de keukenkastjes, de koelkast en de tegels. Check ook even of er nog dingen in de koelkast liggen die weg kunnen (of moeten). Verschoon de vuilniszak, haal nog een doekje over de gootsteen en dweil of zuig de vloer.

3. Geef de badkamer een beurt
Kies een andere dag in de week voor de badkamer. Ga de wastafels en kranen bij langs, haal een natte doek over kastjes en vergeet de spiegel ook niet te poetsen. Maak het bad of de douche en de WC goed schoon. Klop de badmat uit (was hem eventueel) en zuig of dweil ook hier weer de vloer.

4. Maak meubels stofvrij
Sommige stofzuigers hebben een speciaal mondstuk waarmee je over meubels heen kunt om ze stofvrij te maken, verwijder anders stof van meubels met een stofdoek of plumeau.

Tip: Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in één dag te proppen. Kies iedere dag een andere ruimte om aan te pakken, of verdeel de taken tussen jou en je partner (en eventueel de kinderen als ze oud genoeg zijn). Denk aan een schema als dit:

Op maandag – badkamer en wc’s
Op dinsdag – slaapkamer van de kinderen
Op woensdag – de keuken
Op donderdag – de ouder slaapkamer
Op vrijdag – de gang, en/of bijkeuken, voorraadkast
Op zaterdag – de woonkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen