Alles spik en span: wat moet je nou wanneer en hoe vaak schoonmaken?

Lifestyle Rachelle Abbas 22 sep 2020
Leestijd: 8 minuten

Grote schoonmaak

De ‘grote schoonmaak’ is iets wat de meeste mensen één of twee keer per jaar doen. Het moment om het huis even helemaal op zijn kop te zetten. Het kan geen kwaad om één keer per jaar alles eens grondig te boenen en op te ruimen.

1. Wees rigoureus
Staat er nog van alles in de garage of in het washok wat best weg kan? Dit is dan het moment om het ook daadwerkelijk weg te doen. Gooi kapotte huisraad of spullen die je in geen jaren meer hebt aangeraakt weg of breng het naar een kringloopwinkel.

2. Kleding detox
Haal de Marie Kondo in jezelf naar boven! Tijd om de kledingkast eens goed aan te pakken. Je haalt alle kleding uit de kast en bekijkt per item of je er gelukkig van wordt, is het antwoord nee? Tijd om het weg te doen!

3. Zoek alle papieren uit
Dit is ook het ideale moment om alle administratieve papieren uit te zoeken. Bewaar alleen het noodzakelijke. Check ook of je niet toevallig een digitale versie hebt, zodat je het papier ook niet meer hoeft te bewaren.

4. De radiatoren schoonmaken
Het klinkt misschien als een wat lastig klusje, maar je kunt dit heel snel doen. Stofzuig alle radiatoren en neem ze vervolgens met een nat doekje af. Ontlucht ze ook als dat nodig is.

5. Ruim de koelkast en vriezer op
Een kliekjesdag kan ideaal zijn om je koelkast en vriezer op te ruimen. Zo eet je je diepvries leeg én kun je de diepvries laten ontdooien en schoonmaken.

6. Maak de gordijnen schoon
Was je gordijnen of breng ze naar een stomerij. Deze schoonmaakbeurt leent zich ook perfect voor het reinigen van je tapijt, kleden en bekleding. Tip: hang je gordijnen direct op na het wassen, zo hoef je ze (waarschijnlijk) niet te strijken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen