Het idee dat je in een gat valt terwijl je in slaap valt? Dit is de reden

Body Rachelle Abbas 16 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Je ligt lekker op bed, valt bijna in slaap en ineens schrik je wakker omdat je het gevoel hebt dat je in een zwart gat valt. Iedereen heeft deze schok in je slaap al eens meegemaakt. De een wat vaker dan de ander. Hoe komt het toch dat je soms ineens dat gekke gevoel krijgt?

Schok in je slaap

Het gevoel dat je valt terwijl je in slaap dommelt heet een hypnagoge schok. Er wordt gezegd dat mensen die oververmoeid zijn vooral last hebben van deze schok in de slaap, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Het heeft vooral te maken met je hersenen. In slaap vallen gebeurt in stapjes, niet in één keer. Niet alleen je spieren vallen in gedeeltes in slaap, ook je hersenen doen dat.

Volgens deze hack zou je binnen 2 minuten in slaap moeten vallen

Misverstand van de hersenen

Zo kan het gebeuren dat de hersengebieden jou het gevoel geven dat je wakker bent, terwijl het gedeelte van je brein dat je spieren aanstuurt al slaapt.

Het wakkere gedeelte denkt daardoor dat je valt en als reflex span je al je spieren aan om je overeind te houden. Say what?! Een schok in je slaap die je het gevoel geeft dat je in een gat valt, is het gevolg.

Het heeft dus alles te maken met een misverstand vanuit je hersenen. Een andere oorzaak is een mini REM-slaap. Tijdens de mini REM-slaap droom je al licht en daar reageert je lichaam op.

8 voordelen van naakt slapen: voor de gezondheid en geest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mens en Gezondheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme