Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Lifestyle 9 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Weer aan de slag als moeder? 4 tips voor je sollicitatiebrief

Ben jij – na een periode thuis bij je kinderen – klaar voor een nieuwe baan? Wat goed! Ėén van de uitdagingen de komende periode is om een knaller van een sollicitatiebrief te schrijven. Wij helpen je alvast een handje.

Een goeie sollicitatiebrief schrijven is nooit een makkie. Maar als je net een langere periode thuis hebt gezeten is dat misschien toch nog net iets moeilijker. Want hoe verwoord je ook alweer je interesse, motivatie en expertise nadat je al even niet meer actief bent geweest op de arbeidsmarkt?

Weer aan de slag als moeder? Zo rock je je sollicitatiebrief

Geen paniek, je sollicitatiebrief is in de eerste plaats een middel om je verhaal te vertellen. Want waarom zou je een minder goede kandidaat zijn omdat je er een onderbreking in je loopbaan op hebt zitten?

1. Verberg niets in je sollicitatiebrief

Je zou misschien kunnen denken dat je je loopbaanonderbreking beter niet vermeldt in je motivatiebrief, maar trust us: recruiters merken dit tóch op. Reden te meer dus om hier zelf niet zo geheimzinnig over te doen!

Het is altijd beter om een kloof op je CV te benoemen, dan om te wachten tot iemand het opmerkt en hierover later vragen te krijgen. Wees dus open en direct over je loopbaanonderbreking als moeder, op die manier krijgt de recruiter vanzelf meer feeling met jouw situatie!

2. Wees zelfverzekerd, niet verontschuldigend

Heb je (onbewust) het gevoel dat je je moet excuseren voor je situatie? Geheel onterecht! De kunst is hier vooral om zelfvertrouwen uit te stralen. Want is het feit dat je voor je kinderen hebt gezorgd niet juist iets om trots op te zijn?

Daarnaast is het ook belangrijk om niet té veel aandacht te besteden aan je periode thuis. Recruiters zijn immers enkel geïnteresseerd in je skills en je motivatie, dus probeer vooral daarop te focussen.

3. Zet je overdraagbare skills in de kijker

Wie zegt dat je tijdens je periode thuis geen relevante ervaring hebt opgedaan voor in je nieuwe baan? Veel mensen beseffen niet dat veel huishoudelijke en opvoedkundige vaardigheden ook erg nuttig kunnen zijn in de werkcontext.

Dus laat dat een reden zijn om in je sollicitatiebrief aandacht te besteden aan je overdraagbare skills. Denk hierbij aan time management, conflicten oplossen, multitasking, overzicht bewaren, snel handelen bij crisissen enzovoort.

4. Don’t overthink

Deze tip is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet té hard om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven. Vertel in de eerste plaats je verhaal, laat zien hoe je de organisatie kan helpen en laat je CV voor zichzelf spreken.

You got this!

Meer over werken als moeder?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme