19 feitjes over de vagina die je vást nog niet kende

Gezondheid Susan Dalstra 18 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Vanna, foef, flamoes, doos, poes, vagijn, vajayjay: de lijst koosnaampjes voor de vagina is eindeloos, maar de lijst feitjes die je vást nog niet kende over your precious is nog langer. 

19 feitjes

Je dacht misschien dat je alles wat je moet weten over de vagina al een keer hebt geleerd in een bedompt biologielokaal of anders wel in de sexvragen-rubriek van de Break Out! (geef toe: die sloeg je ook na je zestiende nog wel eens open), maar: think again. Omdat het altijd goed is om te blijven leren, delen we hier 19 feitjes met je over den foef. Altijd leuk om nonchalant te laten vallen tijdens een ingedutte verjaardag.

LEES OOK: 6 x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

1. De eerste paar centimeter van de vagina tellen de meeste zenuwuiteinden en zijn dan ook het gevoeligst.

2. De eerste film waarin het woord ‘vagina’ werd gebruikt stamt uit 1946 en is de Disneyfilm ‘The Story of Menstruation’.

3. Het woord ‘vagina’ is Latijn en betekent ‘schede’.

4. De ph-waarde (zuurgraad) van de gemiddelde vagina ligt rond de 4. Ter vergelijking: dat is net zoveel als wijn, tomaten en bier. Vaginale infecties, douchen, zeep en sperma kunnen de ph-waarde veranderen.

5. In 2009 werd tijdens een niertransplantatie de gezonde nier van de donor vervoerd door de vagina. o’n soort operatie is minder ingrijpend omdat het door een natuurlijke opening gaat. Bij een traditionele niertransplantatie wordt de nier via de buikwand getransporteerd door een inkeping van ongeveer 15 centimeter.

6. Haar rondom de vagina groeit maar drie weken. Het haar op je hoofd daarentegen kan wel tot zeven jaar groeien.

7. Ongeveer 30% van de vrouwen kan een orgasme krijgen door penetratie. Sommige onderzoekers zeggen echter dat een vaginaal orgasme niets anders is dan een diep clitoraal orgasme, maar er zijn ook onderzoekers die beweren dat dit twee totaal verschillende dingen zijn die ook verschillende delen in de hersenen aanspreken.

8. Iedereen is natuurlijk anders, maar de gemiddelde afmetingen van een vagina zijn 10,16 centimeter lang en 7,62 centimeter breed. De vagina kan echter tijdens seks of een bevalling tot wel 200% uitzetten.

9. Het maagdenvlies (hymen in het Engels) is vernoemd naar de Griekse godin van het huwelijk: Hymen. Het is het membraan dat de vagina gedeeltelijk bedekt en heeft als doel de vagina te beschermen voor de puberteit. Na de puberteit en wanneer oestrogeen het vagina weefsel heeft verdikt, heeft het maagdenvlies vrijwel geen functie meer.

LEES OOK: Pardon?! Dokter maakt selfie met vagina van vrouw tijdens de bevalling

10. Horror: bij een aandoening waarbij het bekken verzakt, kan de vagina er letterlijk uitvallen en tussen je benen hangen. Gelukkig kan het meestal wel gefixt worden.

11. De vagina is een ‘potentiële ruimte’. Dat betekent dat als er niets is dat het openhoudt, het instort als een sok zonder voet erin.

12. De vagina begint bij de opening van de vulva en eindigt bij de baarmoederhals.

13. De vagina heeft een zelfreinigend systeem. Je hoeft het dus niet te wassen met zeep. Sterker nog: experts raden het af. Wanneer je dit doet verstoor je namelijk de natuurlijke balans en kunnen er schimmelinfecties of abnormale afscheiding ontstaan.

14. De vagina is niet een soort pijpleiding richting de buik. Hoewel een zaadcel door de baarmoederhals kan dringen, zal een tampon bijvoorbeeld nooit passen. Het is dus onmogelijk om een condoom of tampon te ‘verliezen’.

15. In 2011 werd een 27-jarige vrouw gearresteerd omdat ze 54 zakjes heroïne in haar vagina had verstopt.

16. Het komt zelden voor, maar sommige vrouwen ontwikkelen een allergie voor het proteïne in sperma. Meestal uit zich dat in jeuk en zwelling na seks, maar het kan in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn. Uit onderzoek blijkt dat sommige vrouwen allergisch zijn voor bepaalde mannen, maar niet allemaal.

17. Net als borsten, billen en knieën kan ook de vagina gaan hangen. Dat komt door zwangerschap, bevallen, hormonen, zwaartekracht, genen en leeftijd. Daardoor verzwakt de steun van de genitale doorgang. Je kan dit voorkomen door bekkenbodem te trainen, een normaal gewicht te behouden, constipatie te vermijden en niet te roken.

18. De gemiddelde hoeveelheid afscheiding die een vrouw verliest in een periode van 8 uur is ongeveer een kwart theelepeltje – hoewel het per vrouw verschilt en afhankelijk is van de menstruatiecyclus. Rondom de ovulatie produceren vrouwen de meeste afscheiding.

19. Hoewel de vulva er per vrouw totaal anders uit kan zien, is de vagina vrijwel altijd hetzelfde.

Zo weten we dat ook weer 😉

Heb je al een tijdje geen seks meer? Dit is er wat er dan met je lichaam gebeurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fact Retriever

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme