Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 12 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Gek op vers fruit? Maak dan deze fouten niet als het warm in huis is

Ben jij – net als is – ook zo gek op zomerfruit? Tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen gooi ik het liefste mijn hele kar vol met aardbeien, perziken, nectarines… om ze vervolgens binnen no time op te moeten eten vanwege de warme temperaturen buiten. Dat moet beter kunnen.

Met de onderstaande tips voorkom je dat jouw fruit snel verrot wordt en geniet je zo lang mogelijk van een fijne portie zomerfruit.

1. Al het fruit naast elkaar leggen

Een volle fruitmand met allerlei gezonde vitaminebommetjes ziet er natuurlijk héérlijk uit. Maar toch kan je sommige fruitsoorten beter niet naast elkaar leggen – doordat sommige fruitsoorten het stofje ethyleen produceren (zoals bananen en perziken), kunnen andere fruitsoorten sneller gaan rotten. Zo heb je dus ineens appels met vieze plekken in je o-zo-leuke fruitschaal liggen.

2. Check welk fruit je in de koelkast kunt bewaren

Het is op het moment van schrijven hartstikke warm buiten. Met temperaturen boven de 25 graden kan je verwachten dat fruit sneller rijpt, en soms gaat het nét een tikkie te snel. Daarom kan je maar beter weten welke fruitsoorten je zonder problemen in de koelkast kunt bewaren:

 • Aardbeien
 • Peren
 • Bessen
 • Frambozen
 • Kersen
 • Kiwi’s
 • Perziken
 • Nectarines
 • Abrikozen
 • Druiven
 • Appels
 • Sinaasappels en andere citrusvruchten (alleen als het buiten warm is)

Wil je het rijpingsproces van de banaan stoppen, dan kan je deze ook in de koelkast bewaren. De schil van de banaan wordt dan bruin, maar maak je geen zorgen: de vrucht zelf kan je daarna nog prima eten.

Klaar in 10 minuten: gekarameliseerde bananen maken uit de Airfryer

3. Fruit wassen (om in de fruitschaal te leggen)

Natuurlijk kan het geen kwaad om je fruit te wassen voordat je het gaat eten. Sterker nog, dat raden we altijd aan. Maar was je fruit niet voordat je het in de fruitschaal legt, want daardoor kan het sneller gaan rotten. Yikes.

4. Fruit en groenten bij elkaar leggen

Is het je wel eens opgevallen dat tomaten héél snel vieze plekjes krijgen als je ze in de buurt van de fruitschaal legt? Dat heeft weer te maken met dat stofje ethyleen. Houd je groenten en fruit dus beter van elkaar gescheiden.

5. Onrijp fruit kopen

We snappen het idee – als je onrijp fruit koopt, dan kan het in de fruitschaal nog even rijpen en dan heb je over een paar dagen heerlijk vers, rijp fruit. In de praktijk werkt het jammer genoeg niet helemaal zo, want fruit rijpt alleen verder als het ethyleen produceert.

Zo komt het dus dat bananen en perziken nog wél verder rijpen, maar bijvoorbeeld ananas en banaan niet. Je kunt dus niet altijd zomaar onrijp fruit kopen. Goed om te onthouden als je in de winkel staat!

Juicy! 6x deze onbekende fruitsoorten zijn supergezond én lekker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Culy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme