Om deze 7 lessen draait het als je je dochter zelfvertrouwen wil geven

Opvoeden Redactie 19 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Jong geleerd is oud gedaan.’ Zo luidt het bekende spreekwoord met een belangrijke kern van waarheid. Want wie wij nu zijn, is deels het resultaat van onze jeugd. Mocht jij thuis veel? Kreeg je vaak een compliment? Je zelfvertrouwen vindt hier zijn basis. Als moeder wil je jouw dochter natuurlijk ook de best mogelijke start geven.

Zeker in deze tijd, waarin het moeilijker dan ooit is om tevreden te zijn met je uiterlijk, moeten we ons bezig houden met innerlijke schoonheid. Iedereen bezit over kwaliteiten, maar niet iedereen voelt zich comfortabel genoeg om ze te uiten.

Geef je dochter zelfvertrouwen

Onzekerheid is een donkere wolk boven de hoofden van veel vrouwen. Dat willen we toch niet voor onze dochters? Tijd voor verandering! Schoonheid valt op vele manieren uit te leggen, maar dit zijn 7 lessen die jij je dochter sowieso wil meegeven:

1 ‘Niemand is zoals jij’

Vertel je dochter dat ze uniek is. Ze hoeft niet aan een bepaald standaard te voldoen. Perfectie is maar saai, juist in het imperfecte kun je schoonheid vinden. Laat haar gerust haar eigen kleding kiezen of de kleuren van haar kamer uitkiezen. Zo leert dat het oké is om natuurlijke neigingen te volgen, en zal jouw dochter meer zelfvertrouwen krijgen.

2 ‘Innerlijke kracht is mooi’

Uiteraard, dat weten we allemaal. Maar het is belangrijk dat je dochter dit op jonge leeftijd meekrijgt. Als ze blij is met zichzelf kan ze later beter voor zichzelf opkomen. Laat merken dat haar mening er toe doet, ook als die mening uitgesproken is. Dit kan echt geen kwaad zolang je rekening houdt met de gevoelens van anderen.

3 ‘Het is oké om je trots te voelen’

Hebben jullie ook zo’n moeite om een compliment in ontvangst te nemen? Wat is dat toch met ons vrouwen? Als je iets bereikt moet je daar gewoon trots op zijn. Geef dit mee aan je dochter door haar regelmatig een complimentje te geven. En wees specifiek. Zeg bijvoorbeeld eens ‘wat kun jij goed bomen tekenen!’ in plaats van ‘wat is dit mooi.’ Ze heeft reden om trots te zijn én houdt er een positieve herinnering aan over.

#4 ‘Waardeer je eigen lichaam’

Veel moeder hebben een slecht zelfbeeld en geven dit onbewust door aan hun dochters. Mag niemand jou naakt zien? Klaag je wel eens over je gewicht? Probeer het eens niet te doen. Vertel je dochter juist hoe speciaal haar lichaam is, hoe haar benen haar gewicht dragen, hoe haar handen kunnen tekenen. Ze kan er later van alles mee doen: van prima ballerina tot hartchirurg.

5 ‘Wees een goede vriendin’

Als je eenmaal kinderen hebt, kan het lastig zijn om vriendschappen te onderhouden. Al helemaal als je vriendin nog geen kinderen heeft. Toch is vriendschap hartstikke belangrijk. Je voorkomt dat je je eenzaam voelt en kunt anderen helpen. Geef zelf het goede voorbeeld door (thuis) met vriendinnen af spreken.

6 ‘Accentueer wat jou bijzonder maakt’

En nee, dan hebben we het niet over je slanke taille of lange benen. We hebben het over kwaliteiten en interesses. Houdt je dochter van zingen? Geef haar op voor muziekles. Vindt ze het leuk om te schrijven? Koop eens een dagboek. Ze leert dat het belangrijk is om innerlijk talent te ontwikkelen en daar actief naar te zoeken. Het is goed hier extra tijd aan te besteden en hier trots (#3) op te zijn. Wedden dat je het zelfvertrouwen van je dochter zal zien groeien?

7 ‘Geef anderen een eerlijk compliment’

Een compliment krijgen is gewoon fijn. Om er één te krijgen, moet je er misschien eerst tien geven, maar we zouden het vaker moeten doen. En als je het dan doet, meen het dan ook! Ik stoor me weleens aan de manier waarop vrouwen elkaar complimenteren. Waar een man zegt: ‘wauw wat zie je er goed uit!’, zegt een vrouw: ‘oh wat heb je een leuke jurk aan.’ Een beetje nietszeggend commentaar dat je je kinderen wilt besparen. Zeg je dochter dat ze mooi is, dat ze dingen goed doet. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: geef zelf altijd het goede voorbeeld!

5 wijze levenslessen die we te laat leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme