2 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 11 aug 2023
Leestijd: 1 minuut

Ondanks dat er in deze week veel verandert in je lichaam, is er ook in de tweede week nog geen sprake van een een zwangerschap.

Heb je echter al en positieve test in handen, dan ben je al langer zwanger dan je denkt. Klik dan door naar week 4.

Jouw lichaam in week 2

Er is echter wel veel aan het veranderen in je lichaam. Na de menstruatie neemt je oestrogeenwaarde nu weer langzaam toe, waardoor er nieuw baarmoederslijmvlies aangemaakt wordt. Ook de follikels in je eierstokken beginnen door dit toenemende hormoon te groeien. Je kan hierbij denken aan 1 millimeter per dag. De laatste dagen, vlak voor je eisprong, groeit de dominante eicel wel 2 millimeter per dag. Dit komt door de toename van het Follikelstimulerend hormoon (FSH). Gemiddeld genomen zal je aan het einde van week twee een eisprong hebben.

Als het follikel gemiddeld 2 centimeter groot is, neemt het Luteiniserend hormoon toe (LH), waardoor de eicel het follikel verlaat. Let op: de eicel die wordt losgelaten, is een stuk minder groot! Denk aan een haartje op het vachtje van een perzik. Heel erg klein dus, maar vergis je niet: de eicel is de grootste cel die door het lichaam aangemaakt wordt.

Checklist week 2

  • Zorg dat je weet wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Dit kan je doen door middel van ovulatietesten, het checken van je vruchtbare slijm met de Billingsmethode of door het in de gaten houden van je basale temperatuur.
  • Hoe niet-spontaan het ook is; zorg dat je gemeenschap hebt met je partner tussen 3 dagen voor de eisprong, tot 1 dag erna. Dit zijn jouw meest vruchtbare dagen.

1 week zwanger –  3 weken zwanger

AI! Het totale aantal eicellen neemt sneller af dan je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen