3 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 11 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoewel het in de derde week nog onmogelijk is om zeker te weten of je zwanger bent, zou dit wel al het geval kunnen zijn!

Aan het einde van de tweede week heb je waarschijnlijk een eisprong gehad. Als je in de dagen voor je eisprong en op de dag zelf gemeenschap hebt gehad, is er een kans dat de zojuist losgelaten eicel direct is bevrucht door een spermacel die zich al in de eileider bevond. Nieuw leven is op dat moment een feit, maar de bevruchte eicel heeft nog een spannende reis te maken, voordat je ‘officieel’ zwanger bent.

Jouw lichaam in week 3

De bevruchte eicel zal in week 3 een reis maken vanuit de eileider naar de baarmoeder. Hier zal het zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Hoe snel de bevruchte eicel zich na de eisprong zal innestelen kan verschillen. Gemiddeld is dit ongeveer 9 dagen, maar soms gebeurt dit al na 5 dagen, of pas na 12. Helaas zijn er ook bevruchte eicellen die zich helemaal niet innestelen. Een succesvolle innesteling vindt maar plaats in 50 procent van de gevallen.

Mocht de bevruchte eicel zich aan de goede kant van die 50 procent bevinden, dan vindt er een goede innesteling plaats. Veel vrouwen merken hier niks van. Anderen geven juist aan dat ze een krampachtig gevoel ervaren. Soms is er zelfs sprake van een innestelingsbloeding. Zodra de eicel zich innestelt kan het omliggende bloedvaatjes raken. Hier hoef je je absoluut geen zorgen om te maken. Het verschil tussen een innestelingsbloeding en een vroege menstruatie kan soms verwarrend zijn. Maar zodra de bevruchte eicel eenmaal is ingenesteld, ben je officieel zwanger. In deze week zal het HcG hormoon gaan toenemen, maar dit is nu nog te laag om een betrouwbare zwangerschapstest te doen. Veel vrouwen ervaren in week 3 dus nog helemaal geen zwangerschapssymptomen. Toch kunnen die er soms wel al zijn. De volgende symptomen kunnen duiden op een (hele prille) zwangerschap.

Checklist symptomen week 3

  • Vermoeidheid. Zodra je HcG gaat aanmaken, kan dit vermoeidheid tot gevolg hebben. Het eerste trimester van je zwangerschap zal je hier waarschijnlijk veel last van hebben. Alle organen van je baby moeten gemaakt worden, en dat kost energie! Hoewel vermoeidheid meestal nog niet waarneembaar is in week 3 van je zwangerschap, zou het toch mogelijk kunnen zijn.
  • Gevoelige borsten en tepels. Sommige vrouwen hebben hier helemaal geen last van, anderen merken dit pas later in de zwangerschap, maar sommigen merken dit direct op. De borsten kunnen door een toename aan bloed groter en pijnlijker worden. Tepels kunnen ook groter en een donkerdere kleur krijgen.
  • Misselijkheid. Een plotselinge toename van HcG in het bloed kan misselijkheid tot gevolg hebben. Toch doet dit symptoom zich meestal nog niet voor in week 3. Mocht je hier wel al last van hebben, dan ben je wellicht al wat verder in je zwangerschap dan gedacht.
  • Sterker reukvermogen. Veel vrouwen geven aan dat hun reukvermogen tijdens de zwangerschap enorm aanscherpt. Dit kan ook tot gevolg hebben dat je bepaalde dingen heel vies vindt ruiken. Ook dit symptoom is meestal pas wat later in de zwangerschap echt merkbaar.

2 weken zwanger –  4 weken zwanger

Hoe groot is de kans op een miskraam? Een overzicht per week

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen