Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwangerschapskalender 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

4 weken zwanger – zwangerschapskalender

Gefeliciteerd! Na week 4 ben je officieel over tijd en heb je waarschijnlijk een zwangerschapstest gedaan.

Een zwangerschapstest is het meest betrouwbaar na 14 dagen na jouw ovulatie. Tegenwoordig zijn er echter ook al veel testen die je al een paar dagen eerder kan doen. Toch zijn die niet altijd 100 procent betrouwbaar. Wacht daarom toch altijd even met testen tot het moment dat je ongesteld zou moeten worden.

Hier lees je precies hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest kan doen.

De baby in week 4

De baby is in week 4 praktisch onzichtbaar. Het is zo groot als een maanzaadje en wordt in dit stadium ook wel een ‘blastocyste’ genoemd. In week 4 is de baby voornamelijk bezig met celdeling en het verder innestelen in jouw baarmoeder.

Jouw lichaam in week 4

Nu je ‘echt’ 4 weken zwanger bent, kan het zijn dat je verschillende symptomen gaat spotten. Het eerste waar veel vrouwen last van krijgen is milde krampen een zwaar gevoel in de onderbuik. Soms wordt dit vergeleken met krampen die je voelt als je op het punt staat te menstrueren. Maak je geen zorgen, de embryo is inmiddels ingenesteld en je lichaam en baarmoeder zijn zich hier in rap tempo op aan het aanpassen!

Misselijkheid, een opgeblazen gevoel, moeheid en gevoelige borsten kunnen zich nu ook meer voor gaan doen. Ook kan je huid reageren op de plotselinge verandering in hormoonspiegel. Dat is niet zo gek; het zwangerschapshormoon HCG verdubbelt zich in de eerste weken om de dag. Heb je al eerder een test gedaan, maar verscheen daar geen of slechts een heel dun streepje? Maak jezelf dan niet gek met elk uur een nieuwe test, maar probeer 2 dagen te wachten en kijk dan of het streepje dikker is geworden.

5 redenen waarom we de zwangerschapstest van de Action altijd in huis hebben

Checklist 4 weken zwanger

  • Als je nog geen zwangerschapstest hebt gedaan, dan kan deze je aan het einde van week 4 een betrouwbare uitslag geven.
  • Als je zwanger bent, is het ontzettend belangrijk dat je dagelijks een goede prenatale multivitamine neemt. Zorg ervoor dat hier extra foliumzuur in opgenomen is.
  • Aan de hand van de datum waarop jouw laatste menstruatie is begonnen, zou je een geschatte uitgerekende datum kunnen berekenen.

3 weken zwanger5 weken zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme