8 tips om de gevreesde mommy burn-out te voorkomen

Ouderschap Redactie 14 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

Geef maar toe: je las de aanwijzingen dat je mogelijk een mommy burn-out hebt en dacht: ‘ja wacht eens even, daar heb ik bijna allemaal last van joh’.

Natuurlijk gaan we geen ongepaste grappen lopen maken: een mommy burn-out is namelijk allesbehalve grappig. Een gesprek met een therapeut kan zeker opluchten, evenals dat het hopelijk wat rust en ruimte in je hoofd creëert.

Mommy burn-out voorkomen

Onderstaande tips zijn waardevol en effectief gebleken in het voorkomen en bestrijden van een typische mommy burn-out.

1. ‘Nee’ is ook een (heel) mooi woord

Van alle eigenschappen die veel moeders met mommy burn-out gemeen hebben, staat deze bovenaan: ze hebben allemaal bovengemiddeld veel moeite met ‘nee’ verkopen.

Liefst houden ze iedereen – mannen, kinderen, ouders, juffen, buren en konijnen – altijd optimaal tevreden.

Dat ze zichzelf daarbij meer dan eens vergeten, nemen ze op de koop toe. Regel één: Stop daarmee. Af en toe is het simpelweg ‘nee’, danwel aangevuld met ‘dat lukt me vandaag/morgen/deze week/dit jaar niet meer’.

5 dingen die je nóóit moet zeggen tegen iemand met een burn-out

2. Las af en toe een moment voor jezelf in

Voortbordurend op #1: probeer af en toe een moment in te lassen waarop je even helemaal niets hoeft. En nee, in de rij staan bij Albert Heijn kwalificeert niet als zo’n moment: er dient een bank, een kop thee en liefst een op-jou-na lege ruimte aan te pas te komen.

3. De groeten: ik ben even offline

Laatst begaf mijn telefoon het: wat een drama. Hoewel… na een paar uur vloeken en tieren, realiseerde ik me dat het eigenlijk ook best wel prima was om wat minder met die telefoon bezig te zijn.

Tuurlijk is het leuk om voor de twaalfde keer deze middag te kijken of er nog iets gebeurt op Facebook of hoeveel likes je laatste foto op Instagram gekregen heeft; het is ook een continue bron van onrust en het gevoel dat je iets mist.

Geloof me: dat doe je niet. Echt niet. 
(NB. Nadat m’n telefoon gefixt was, heb ik alleen WhatsApp opnieuw geïnstalleerd).

8 tips om van een burn-out te herstellen

4. Sporten (liefst yoga en/of hardlopen)

De twee sporten die zogezegd het ‘beste’ voor het herstellen van je mentale gesteldheid zouden zijn, zijn yoga en hardlopen. Opvallend genoeg zijn dat ook net twee sporten die veel mensen niet per se allebei leuk vinden – óf je rent liever, óf je bent meer van de yoga – dus dat komt mooi uit.

Beide vormen de ultieme manier om even compleet tot jezelf te komen: dan wel door je tot het gaatje in te spannen en 10k te gaan rennen, dan wel door de ultieme ontspanning door eens goed op je ademhaling te letten tijdens yoga.

5. Hulp vragen bij een mommy burn-out

Ook zo eentje waar naar een burn-out neigende moeders niet per definitie heel goed in zijn. ‘Lieve mam, ik zit er even helemaal doorheen en zou het liefst vanavond een paar uur in de sauna gaan zitten, heb jij toevallig tijd om op te passen?’

Of: ‘Beste opdrachtgever, ik weet dat ik eerder gezegd heb dat ik het document uiterlijk vrijdag zou doormailen, maar vind je het heel onoverkomelijk om het over het weekend heen te tillen?’

Of gewoon: ‘Hallo, ik red het even niet, kan je me even helpen?’ Helaas geen kleine moeite (voor dit type), maar zie eens wat voor een groot verschil het maakt als je het doet.

Slow living voor beginners: langzamer en bewuster leven in een drukke wereld

6. To-do lijstjes zijn er om in te korten

To-do lijstjes zijn leuk, maar ze moeten niet je leven gaan overnemen. Heb je het idee dat je aan het eind van de dag nooit aan al je klusjes toegekomen bent? Ho, stop, dat ligt niet aan jou, maar aan dat ellendige lijstje van je: dat is namelijk gewoon te lang. Schrappen dus, die lat en dat lijstje.

6x simpele self-care momentjes voor drukke moeders

7. Gezonde voeding

Ik ben persoonlijk meer van het motto ‘the more the merrier’ als het om chocola gaat, maar feit is dat gezonde voeding over het algemeen ook een positief effect heeft op je mentale en fysieke gemoedstoestand.

8. Therapie

Want ja, we zeiden het al eerder, als je je echt niet goed voelt, dan is er niets fijners dan je hart te luchten bij een professional, die je hopelijk naast bovenstaande, ook nog een paar handjes vol goede tips en adviezen kan geven.

5 tips om een gezond leven te combineren met gezin en drukke baan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme