8 tekenen dat je geen introverte of extraverte, maar ambiverte moeder bent

Mind Sharon van der Werf 26 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat nou als je niet echt introvert, maar ook niet echt een extravert bent? Nou, dan ben je dus een ambivert persoon. Je bezit dan zowel outgoing als meer naar binnen gekeerde eigenschappen. Benieuwd of het klopt? Dit typeert een ambivert iemand.

Ambiverte mensen bezitten zowel introverte als extroverte eigenschappen, maar geen van beide zijn dominant aanwezig. Je bent bijvoorbeeld wel redelijk aanwezig in een gezelschap, maar hoeft echt niet altijd in de spotlights te staan. Of andersom: je bent redelijk in jezelf gekeerd, maar kan ook echt genieten van een te gek avondje uit.

Ambivert persoon

Dit zijn 8 tekenen die erop wijzen dat jij een ambivert persoon bent:

1. Je vrienden vinden het lastig om je te typeren als introvert of extrovert

Vinden je vrienden het moeilijk om jou tot één type persoon te rekenen? Bingo! Dit is waarschijnlijk het belangrijkste bewijs dat je een ambivert persoon bent. Onze eigen gedachten kunnen we namelijk manipuleren, maar die van vrienden niet.

Waarom een introvert en extravert samen geweldige kinderen opvoeden

2. Je hebt energie als je in je eentje bent, maar bent ook niet uitgeput na uren kletsen

Het is eens standaard gegeven dat extroverte mensen moeilijk alleen kunnen zijn, en dat introverte mensen niet van drukte en kletsen over de koetjes en kalfjes houden. Psycholoog Brian Little: ‘Ambiverte mensen zitten precies in die fijne zone waar ze van beide dingen kunnen genieten zonder zenuwachtig te worden.’

Ook handig: 5 dingen die je wil weten als je een introvert kind in huis hebt

3. Een ambivert is altijd tevreden met zijn weekendplannen

Het ene weekend is het een en al feest en gezelligheid, het andere weekend hang je lekker thuis op de bank met een goed boek. En van allebei word je even blij.

4. Je bent een goede gesprekspartner

Tijdens gesprekken weet je precies wanneer je moet praten en wanneer je je mond moet houden. Dit gaat vanzelf. Terwijl introverte mensen er soms moeite mee hebben een gesprek op gang te houden, zeker in een grotere groep. Extraverte mensen zijn daarentegen vaak teveel aanwezig in een gesprek.

Misschien ben je niet introvert, maar heb je sociale angsten

5. Een ambivert is emotioneel stabiel

Zowel tijdens een concert als in een yoga-studio heb jij je emoties onder controle. Over het algemeen hebben introverte mensen hun emoties in een rustige situatie beter onder controle, terwijl extroverte mensen in een luide, levendige omgeving meer op hun plek zijn. Ambiverte mensen kunnen zich aan elke situatie goed aanpassen. Lucky you!

6. Je herkent je niet in introverte of extraverte persoonlijkheden

Waarschijnlijk had je al langer het het gevoel dat je er precies tussenin zit, maar wist je gewoon nog niet dat ambivert ook een optie was. Maar dit is vanaf nu dus wel anders.

7. Je heb vrienden die precies dezelfde eigenschappen hebben

We kiezen onze vrienden onbewust vaak uit op basis van herkenning. Zou je veel van je vrienden onder de noemer ambivert laten vallen, dan is de kans groot dat dit ook voor jou geldt.

8. Dit artikel is een feest der herkenning voor een ambivert

Als je jezelf in alle bovenstaande punten herkent: Gefeliciteerd! Je bent een echte ambivert. Een echte middenmoter dus en daar is in dit geval helemaal niets mis mee. Integendeel!

Waarom jij als introvert persoon heel waardevol bent op werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme