Dit is waarom jij ‘s ochtends altijd moet niezen

Baby en slapen Maaike Helmer 1 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Veel mensen hebben er last van: een verstopte neus in de ochtend. Ben je allergisch voor de ochtend? Eh… nee. De oorzaak is ronduit smerig.

De reden waarom je een verstopte neus hebt of niest ‘s ochtends? Die is viezer dan je denkt.

Waarom niezen in de ochtend

Het komt door poep. Huisstofmijtpoep. Huisstofmijt woont onder andere in je matras. Dit heeft namelijk de ideale temperatuur voor de huisstofmijt, 25 °C.

Ze wonen daar soms wel met 1 miljoen. Tijdens de nacht beweeg je en elke beweging zorgt voor het vrijkomen van talloze poepjes, die op hun beurt weer een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Hatsjoe! Last van allergieën binnenshuis? Met deze tips kom je ervan af!

Het komt vaak voor

Andere klachten waar je onder meer last van kunt hebben bij huisstofmijtallergie: een (jeukerige) loopneus, tranende ogen, veel wakker worden in de nacht, pijn in je hoofd, jeuk in je keel en opgezette oogleden.

Vooral in de herfst en winter komt het vaak voor. Je bent trouwens niet alleen, hoor. Ongeveer 1 op de 10 mensen is allergisch voor de poep van deze kleine beestjes.

Meestal begint de overgevoeligheid al jong (hoewel je op elke leeftijd allergisch kunt worden) en neemt die af na je veertigste (gelukkig!).

Helaas is het, naast onhandig, ook vaak een aanleiding voor het ontwikkelen van andere allergieën. Ben je dus mooi klaar mee.

11 x gezonde gewoonten van over de hele wereld die je wilt overnemen

Voorkomen is beter dan…

Hoe voorkom je het? Eh… niet. Maar je kunt wel wat dingen doen om de ‘risico’s te minimaliseren’. Geen hoogpolige vloerbedekking, maar parket, plavuizen en laminaat.

Houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk (ventileer!), was je beddengoed regelmatig (60°C) en slaap niet onder een donzen maar een katoenen of syntethisch dekbed.

Gooi je dekbed open na het slapen om het zo te laten ‘luchten’. O, en er zijn ook allergeendichte matras- en kussenhoezen te koop. Hoezee!

Altijd koud in bed? 5 tips om lekker te gloeien onder je dekbed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme