Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 1 oktober 2015

Moet jij ‘s morgens altijd niezen? Je wilt níet weten hoe dat komt…

Veel mensen hebben er last van: een verstopte neus in de ochtend. Ben je allergisch voor de ochtend? Eh… nee. De oorzaak is ronduit smerig.

De reden waarom je een verstopte neus hebt of niest ‘s ochtends? Die is goorder dan je denkt. Het komt door poep. Huisstofmijtpoep. Huisstofmijt woont onder andere in je matras. Dit heeft namelijk de ideale temperatuur voor de huisstofmijt, 25 °C. Ze wonen daar soms wel met 1 miljoen. Tijdens de nacht beweeg je en elke beweging zorgt voor het vrijkomen van talloze poepjes, die op hun beurt weer een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Het komt vaak voor

Andere klachten waar je onder meer last van kunt hebben bij huisstofmijtallergie: een (jeukerige) loopneus, tranende ogen, veel wakker worden in de nacht, pijn in je hoofd, jeuk in je keel en opgezette oogleden. Vooral in de herfst en winter komt het vaak voor. Je bent trouwens niet alleen, hoor. Ongeveer 1 op de 10 mensen is allergisch voor de poep van deze kleine beestjes. Meestal begint de overgevoeligheid al jong (hoewel je op elke leeftijd allergisch kunt worden) en neemt die af na je veertigste (gelukkig!). Helaas is het, naast onhandig, ook vaak een aanleiding voor het ontwikkelen van andere allergieën. Ben je dus mooi klaar mee.

Voorkomen is beter dan…

Hoe voorkom je het? Eh… niet. Maar je kunt wel wat dingen doen om de ‘risico’s te minimaliseren’. Geen hoogpolige vloerbedekking, maar parket, plavuizen en laminaat. Houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk (ventileer!), was je beddengoed regelmatig (60°C) en slaap niet onder een donzen maar een katoenen of syntethisch dekbed. Gooi je dekbed open na het slapen om het zo te laten ‘luchten’. O, en er zijn ook allergeendichte matras- en kussenhoezen te koop. Hoezee!

Dit moet je trouwens nóóit zeggen tegen ouders van een kind met een voedselallergie! >

Heb jij ook vaak ‘s ochtends een verstopte neus? En komt dit als een verrassing? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Moet jij ‘s morgens altijd niezen? Je wilt níet weten hoe dat komt…
Sluiten