Ochtendmens worden? 3 dingen in je interieur die daarbij kunnen helpen

Gezondheid Sharon van der Werf 1 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Ga jij op tijd naar bed, maar heb je ‘s morgens toch altijd moeite met opstaan en wil je niets liever dan een ochtendmens worden? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet die je kunt aanpassen aan jouw interieur. Wellicht helpt het jou om in de ochtend beter je bed uit te kunnen komen.

Onderstaande tips komen van ondergetekende, inmiddels een ochtendmens in hart en nieren, en ik heb ze persoonlijk voor je uitgetest. Ik was vroeger geen ochtendmens, maar deze tips hebben zeker geholpen om dagelijks fris om 06:00 naast m’n bed te staan. Hopelijk helpen ze jou ook.

Ochtendmens worden? Pas deze dingen eens aan in je interieur

1. Lichte gordijnen

Wij mensen hebben een sterk biologisch ritme. Dat wordt deels bepaald door onze handelingen (zoals elke dag om dezelfde tijd de wekker zetten), maar het ritme wordt ook bepaald door de natuur. Misschien herken je wel dat je ‘s winters meer moeite hebt met vroeg opstaan dan in de zomer, omdat het ‘s winters nog donker is buiten.

Een manier om meer met de natuur mee te leven, is door lichte gordijnen te kiezen. Door deze lichte gordijnen schijnt ‘s morgens daglicht, waardoor je natuurlijker wakker wordt dan met een intense wekker. Heb je al verduisterende gordijnen hangen, laat ze dan eens een stukje open en kijk of het bevalt.

Voor alle sleeping beauties: zo laat gaan mensen gemiddeld naar bed

2. Wakker worden met licht

Oké, en in de winter dan? Grote kans dat je in de winter ook gewoon om 07:00 naast je bed moet staan, maar dan is het natuurlijk nog niet licht. Een oplossing voor dat probleem kan een wake up light zijn.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende lichtlampen op de markt en ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: jij wordt wakker met (kunstmatig) licht, zodat jouw nachtrust niet ruw verstoord wordt door de wekker. Een aanrader voor mensen die ‘s morgens moeilijker wakker worden.

3. Weg met die tv

Kijk jij ‘s avonds in bed nog vaak naar je favoriete series (nee, we geloven het excuus “dit is écht de laatste aflevering” niet meer), dan hebben we slecht nieuws: waarschijnlijk weet je al dat het blauwe licht van je telefoon ervoor zorgt dat je minder lekker in slaap valt. Een tv heeft hetzelfde effect – en daarom kan je ‘m maar beter uit de slaapkamer halen.

Het beste kijk je ‘s avonds twee uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm. Ga nog even lekker naar buiten om een rondje te lopen, neem tijd voor de naar-bed-gaan-routine in de badkamer of lees een boek of tijdschrift. Wanneer je dat doet, zal je zien dat je lekkerder in slaap valt en daardoor ook ‘s morgens makkelijker opstaat. Hallo ochtendmens!

7 redenen waarom het beter is een ochtendmens te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme