Wat als je het opvoeden van je kinderen even niet meer ziet zitten?

Algemeen Laurien Bleeker 31 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Het ouderschap is niet altijd even leuk. Het is soms zwaar, vermoeiend, frustrerend en vaak ook gewoon ondankbaar. Natuurlijk zijn je kids de liefste en leukste en houd je ontelbaar veel van ze, maar soms is het zo pittig, dat je het opvoeden gewoon even niet meer ziet zitten.
Als naar bed brengen keer op keer een strijd is, of aankleden, of de ochtend-run. Of als je kind een onuitstaanbare periode heeft, niet luistert, totaal over je grenzen gaat of om elke dingetje gaat huilen terwijl hij al kan praten…
En als die periode zo lang duurt dat je er klaar mee bent, bijna instort en alleen maar wil huilen, doe dan het volgende.

1. Bel een vriendin

Pak je telefoon en bel een goede vriendin die je een hart onder de riem kan steken, die naar je kan luisteren, met je mee kan huilen of je hele klaagzang zonder enig oordeel ondergaat. Klets over ditjes en datjes, lach, vind steun bij haar en je kan er weer heel even tegenaan.

Zo word je een relaxte(re) moeder

2. Maak een wandeling

Laat de boel de boel, laat de kinderen bij je partner of een oppas en ga naar buiten. Maak een lange wandeling, eventueel vergezeld door een grote coffee to go en maak je hoofd leeg. Bewegen werkt stress verlagend en je bent er even uit. Het is een moment voor jezelf, zonder ‘ge-mama’, in alle rust. Probeer dit eens per week te doen.

3. Gebruik je netwerk

Opa en oma, vrienden, een broer of zus die je kinderen met alle liefde een weekend willen vermaken? Maak daar gebruik van! Je kinderen vinden het waarschijnlijk hartstikke leuk, de oppassers ook en jij kan even bijkomen, in je eentje shoppen, een massage nemen, slapen, een weekend weg met je partner, Netflixen of wat dan ook waar je wat relaxter van wordt. Go for it!

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

4. Stel prioriteiten

Misschien neem je te veel hooi op je vork naast het opvoeden van de kinderen? Stel prioriteiten en kijk wat je even op een lager pitje kan zetten. Of misschien is het een optie dat je iemand inhuurt die je huis schoonmaakt of je gaat je boodschappen online doen om tijd te besparen. Alle beetjes helpen.

5. Tijd voor jezelf

Misschien een inkoppertje, maar we doen het te weinig: tijd nemen voor onszelf. Je neemt wat afstand en kan daardoor beter relativeren en ontspannen.

Verse mama Emma Roberts had dit toch wel het liefst gehoord vóórdat ze moeder werd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme