7 x opvoedkundige tips die je met gemak naast je neer mag leggen

Kids

Hoe kun je de week van de opvoeding nou écht goed beginnen? Juist, door een lijstje opvoedkundige tips die je wat ons betreft vooral geheel terzijde mag schuiven, omdat ze allang niet meer relevant zijn. Als ze dat ooit geweest zijn.

1. Als je baby binnen een jaar niet doorslaapt, is er iets mis

Twee woorden: klinkklare onzin.

2. Pas op dat je je baby niet teveel verwent

Door haar steeds te geven wat ze wil, op elk huiltje of kreetje te reageren, af en toe bij papa en mama in bed te laten slapen, etc: er zijn talloze redenen waarom mensen vroeger zeiden dat je iets beter niet kon doen, wilde je niet eindigen met een verwend kind. Ammehoela: we weten vandaag de dag dat je een baby niet kunt verwennen. In ieder geval niets wat je niet later kunt rechtzetten.

3. Je moet je baby elke dag wassen

Dat ze het heel lekker vinden en je ze daarom theoretisch elke dag zou kunnen badderen, is iets anders. Vroeger deed men baby’s elke dag in bad omdat ze dachten dat ze anders ziek zouden worden – hygiënische omstandigheden waren toen iets anders dan nu, zeg maar.

4. Probeer een driftbui bij je kind te voorkomen

Behalve dat het een totale mission impossible is om te denken dat je driftbuien bij peuters kunt voorkomen, is het ook een nutteloze inspanning. En helemaal niet handig, want een driftbui hier en daar is juist een geschenk uit de hemel – om talloze redenen (ja, het staat er echt)

5. Is je kind vervelend? Zet ‘m gewoon even op de gang

Op de gang, in de hoek, op het balkon – waar je het ook van plan was te doen, liever doe je het niet. Vroeger waren onze ouders best scheutig met time-outs, maar anno nu zijn de opvoedkundige geleerden het er wel zo’n beetje unaniem over eens dat een time-out eerder negatief, dan positieve effect sorteert.

6. Behoed je kind zoveel mogelijk voor gevaar

Tsja, het is nog altijd een keuze, maar inmiddels is wel bewezen dat het juist goed is om kinderen met enige regelmaat bloot te stellen aan een beetje risico. Daardoor leren ze meer vaardigheden aan, ontwikkelen ze zich beter en krijgen ze meer zelfvertrouwen. En vooral dat laatste is zo ontzettend belangrijk!

7. Als het koud is, blijf dan het liefst binnen

Zijn er echt nog ouders die dit denken? Dan heb je het in Nederland tussen pak ‘m beet oktober en maart verdomd lastig. Met andere woorden: kou is leuk! Kleed je goed aan en ga naar buiten, zeker nu we weten dat kou juist heel goed is voor kinderen. Kinderen die de kou trotseren worden namelijk minder vaak ziek en ontwikkelen hun spieren beter dan binnenzitters (vooral met dank aan typisch winterse spelletjes)

Zin in nog meer opvoedkundige tips?

Wat ons betreft is een van de beste opvoedkundige tips die ouders elkaar kunnen geven om vooral te doen waar zij zich goed bij voelen en, belangrijker nog, waar hun kinderen het best bij gedijen! Dat is het enige advies dat vrijwel altijd opgaat.

Lees ook: Waarom creatief en ongestructureerd spelen zo ontzettend leuk is (en een kartonnen doos het ultieme speelgoed)

Meer leuke content? Like ons op Facebook