Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Eten 28 april 2019

De Sonja Bakker methode; iets voor jou?

Nadelen Sonja Bakker

Hoewel de Sonja Bakker methode tijdens de publicatie van haar eerste boek enorm populair was, ontstond er ook kritiek op haar manier van afvallen. Hoewel er veel gewicht mee verloren kan worden, heeft het dieet ook nadelen:

  • Het dieet is op langere termijn moeilijk vol te houden. De calorie-inname is ontzettend laag. Hierdoor val je snel af, maar is het lastig om dit op een structurele manier te blijven doen in het dagelijkse leven. Critici van de Sonja Bakker methode noemen het een ‘crash-dieet’, wat betekent dat het lichaam overgaat op een soort noodrantsoen, waarbij reserves worden opgemaakt. Dit kan ten koste gaan van je dagelijkse energie.
  • Het dieet bevat veel light-producten, waar verschillende experts kritisch tegenover staan. Sommige wetenschappers geven juist aan dat het lichaam gezonde vetten nodig heeft, terwijl deze in de light-producten minder aanwezig zijn.
  • Het Voedingscentrum uitte na publicatie van Sonja’s eerste boek de kritiek dat er te weinig handvaten worden gegeven aan deelnemers om het gewicht op peil te houden. Zo noemt Sonja wel het belang van dagelijkse beweging en 3 hoofdmaaltijden per dag, maar veel specialisten vinden dit te sumier.
  • De weekmenu’s zijn niet altijd kostenefficiënt ingedeeld. Sommige mensen vinden de producten die Bakker aanraadt aan de dure kant. Daarnaast is een veelgehoord punt van kritiek dat ingrediënten aangeschaft moeten worden, maar vervolgens maar 1 keer worden gebruikt in het weekmenu. Op die manier lopen kosten en verspilling op.

Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, of om je eetpatroon structureel te veranderen. Check ook hoe je kan afvallen met het Atkins-dieet en wat het Paleo– en het Ketogeen dieet precies inhouden.

In 2008 publiceerde de Universiteit van Wageningen een onderzoek, waarbij vrouwen in 4 groepen probeerden gewicht te verliezen. 1 groep volgde het Sonja Bakker dieet, de andere drie groepen probeerden gewicht te verliezen op een andere manier. Uit de resultaten bleek dat de groep die de Sonja Bakker methode aanhing, het minste gewicht verloor, namelijk slechts 4%. De groep met de beste resultaten verloor 12% van het totale gewicht.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De Sonja Bakker methode; iets voor jou?
Sluiten