Zo neem je een break van een vriendin zonder de vriendschap te beëindigen?

Persoonlijk Susan Dalstra 4 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Een relatie even on hold zetten komt vaak voor, maar een vriendschap tijdelijk in de ijskast parkeren is andere koek. Soms loopt een vriendschap stuk door een uit de hand gelopen ruzie, maar nog vaker bloedt het dood. Zonde, want soms heb je alleen even wat  afstand nodig om daarna de vriendschap harmonieus voort te zetten.

Levensfase

Net als in een relatie zijn de redenen voor zo’n break legio. Misschien hebben jullie teveel op elkaars lip gezeten of zitten jullie in een andere levensfase waardoor je elkaar even niet meer vindt. Denk aan die straal verliefde vriendin die nu liever Netflixt met haar nieuwe vlam dan dat ze met jou in de kroeg staat of de nieuwbakken moeder die haar nieuwe leven probeert vorm te geven en daardoor wat minder betrokken lijkt bij jouw carrière-sores.

Afkoelperiode

Zo’n vriendschap-break geeft jullie allebei de ruimte om op adem te komen, de situatie van een afstandje te bekijken en te ontdekken of jullie elkaar missen in die afkoelperiode. Zo’n pauze kan dus heel gezond zijn en betekent niet dat je het meteen hoeft uit te maken. Maar ja; hoe maak je een vriendin duidelijk dat je haar even niet in je leven wil zonder dat het meteen een dramatische break-up wordt?

1. Wees aardig

Een jarenlange relatie kap je ook niet af door tegen je toekomstige ex te zeggen dat je het zo godsgruwelijk irritant vindt dat hij altijd 20 minuten te laat komt. Tenzij diegene iets onmenselijks heeft gedaan waardoor je de relatie wel moet beëindigen, is dit niet het moment om nog even al je irritaties op tafel te gooien. ‘Kom vanuit een liefdevolle plek’, zegt Nicola Zangara, schrijver van het boek Surviving Female Friendships. ‘Leg uit dat je omdat je juist zoveel om de vriendschap geeft je het niet zomaar af wil kappen of haar wil ontlopen.’ Het is immers een stuk ingewikkelder om de draad later weer op te pakken als je nu al die (kleine) ergernissen over haar uitstort.

2. Spreek je uit

Als je het idee hebt dat een break gemeenschappelijk is en zij er ook over nadenkt, kun je wat directer zijn. Zeg iets in de trant van: ‘Ik waardeer onze vriendschap, dus laten we even een break nemen en afkoelen zodat we nu niks zeggen of doen wat we niet meer te boven komen.’ Als jullie vriendschap hecht is, kun je waarschijnlijk wel inschatten of je vriendin die directe benadering op prijs stelt.

3. Je hoeft het niet officieel aan te kondigen

Heb je daarentegen juist het gevoel dat het uitspreken juist averechts werkt? Er is niet gezegd dat je een hele vergadering in het leven moet roepen om je intenties te uiten. Een vriendschapspauze kan ook organisch verlopen zonder dat het meteen een big deal wordt. ‘We nemen aan de lopende band pauzes, alleen noemen we dat niet altijd zo’, zegt Zangara. Als je een vriendin tegen het lijf loopt in een café wanneer je haar maanden niet hebt gesproken en spontaan afspreekt om koffie te drinken, hebben jullie technisch gezien ook een break achter de rug.

4. Onthou waarom je het doet

Als je teleurgesteld bent dat je vriendin het consequent laat afweten of je twijfelt aan jezelf, vraag jezelf dan eerlijk of een pauze gaat helpen. Als het antwoord ‘ja’ is, doe je er waarschijnlijk goed aan. ‘De vriendschap is dan nog sterker wanneer jullie elkaar weer zien omdat jullie teleurstellingen en een crisis hebben overleefd.’ Vergelijk het met een moeilijke tijd binnen een huwelijk; als jullie die zijn doorgekomen, weet je hoe sterk jullie band is.

5. Maar: zoek eerst wat perspectief

Las niet meteen een pauze in wanneer je teleurgesteld bent in een vriendin. Het laatste wat je wil is spijt krijgen van zo’n pauze omdat het daarna misschien niet meer hetzelfde is of omdat je haar in de tussentijd enorm mist. Ben je boos op een vriendin maar heb je haar niet verteld waarom? Overweeg dan eerst daar eerlijk over te zijn. Soms is een break de oplossing, maar soms is een goed gesprek ook al voldoende.

Het is echt de moeite waard om te investeren in een vriendschap. Dít is waarom oude vriendschappen van onschatbare waarde zijn. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Cut

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen