Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 24 februari 2014

Waarom ouders opvoeden haten

Ouderschap of opvoeden bestaat eigenlijk pas 70 jaar. En in die korte tijd pastten we de manier van opvoeden al diverse keren drastisch aan. Van arbeidskrachten op het veld en de boerderij tot gepamperde prinsen en prinsesjes die in het middelpunt van ons gezin staan. Van de werknemer tot onze baas. En dat levert de paradox van het moderne gezin op.

De Amerikaanse Jennifer Senior schreef het boek ‘All Joy and no Fun’ dat recentelijk verscheen. Hierin interviewt ze talloze gewone gezinnen over hoe het is om kinderen te hebben en ze op te voeden. Samen met indrukwekkend onderzoek van o.a. de geweldige econoom en psycholoog Daniel Kahneman trekt ze aantal bijzondere en confronterende conclusies. Famme tipt het boek als must-have voor op het plankje boeken over ouderschap, maar hier geven we je alvast een aantal opvallende take-outs.

En zo erg is het…

1. Kinderen worden niet meer opgevoed voor het goed van de familie of de bredere wereld en maatschappij, maar ter meerdere glorie van zichzelf.
2. Kinderen maken ouders niet gelukkiger in het leven dan kinderloze stellen, in sommige gevallen zelfs ongelukkiger.
3. Hoe meer kinderen iemand heeft, des te ongelukkiger hij/zij zich voelt.
4. Kinderen hebben een negatieve impact op het huwelijk, er is meer ruzie (over diezelfde kinderen), meer stress en minder tijd om als stel samen door te brengen.
5. Mensen denken dat ze met hetzelfde effect kinderen kunnen opvoeden zoals ze in hun professionele carrière met werk omgaan. En dat leidt tot teleurstellingen en frustraties.
6. Vanwege de enorme toename in keuzes in het leven en ervaringen die je kunt opbouwen voelt het ouderschap als een flinke opoffering.

‘Kinderen zijn economisch waardeloos maar emotioneel onbetaalbaar’ –V. Zelizer

Ondanks al deze negatieve opsommingen, waarbij een twijfelaar zich afvraagt waarom hij überhaupt tot het krijgen van kinderen zou overgaan, belicht het boek ook nog wat redenen waarom we wel blij zijn om ouder te zijn.

En hierom valt het mee

1. Een gevoel van ertoe doen, iets door te geven in het leven geeft mensen het idee ‘veel waard’ te zijn.
2. Mensen zijn geneigd meer spijt te hebben van de dingen die ze niet hebben gedaan dan wel. Daarmee suggererend dat de dingen die ouders opgeven niet worden betreurd.

Nu lijkt het boek een en al tranendal, maar dat is het niet. Het idee van de auteur is een licht te werpen op de immense verschuiving sinds de jaren ’50 en houdt daarmee een pleidooi om eens goed te kijken naar de manier waarop we onze kinderen opvoeden en hoe we hier van zouden kunnen leren.

Persoonlijke conclusie

Met mijn drie jonge kinderen zou ik het perfecte voorbeeld moeten zijn van een gestresste, in huwelijks crisis verkerende vrouw die geen tijd meer heeft voor een eigen leven. Deels is dat misschien ook wel waar (niet van dat huwelijk dan hè), maar als mijn zoontje Valentijn naar mij toekomt en zegt: ‘Mama, jij bent mijn allerbeste beste vriend, knuffel’ en mijn andere zoon ervoor zorgt dat ik dagelijks als een wolf het gras over ren om een biggetje te vangen, dan voel ik me intens gelukkig. Verliefd zelfs. Geen slapeloze nacht of ‘gemist Episch feest van de eeuw’ kan daar tegen op. En daarmee is voor mij de kous af. Het ouderschap is best oké, olé, olé.

Hier koop je het boek ‘All Joy and no Fun’

Reageer op artikel:
Waarom ouders opvoeden haten
Sluiten