Wat niemand je vertelt als je kind voor ‘t eerst naar groep 1 gaat

Kinderen Muriel Oonincx 1 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

School is weer begonnen en terwijl ik met zelfverzekerde tred het schoolplein op wandel, zie ik de first timers zenuwachtig en gespannen om zich heen kijken. Voor het eerst naar groep 1 is een bijzonder moment voor ouders. En ik had deze tips graag gekregen van een ervaren moeder een aantal jaar geleden.

In de nieuwsbrief van school staan allerlei praktische zaken die je moet weten als je 4-jarige kleuter in wording naar groep 1 gaat. Wat ze mee moeten nemen (eten, drinken, gymschoentjes), en nog wat over tijden. Allemaal leuk en aardig maar naast een grote zonnebril op je neus (om je tranen mee te maskeren) is dit wat je echt moet weten over je eerste tijd op de basisschool:

Het kan er meteen hard aan toe gaan

Vooral bij meisjes zie je dat er vrijwel meteen piket paaltjes geslagen worden. Al in de eerste week zullen er speelafspraken komen en het is echt verstandig om je kind daar een beetje in te begeleiden. Hoe vaak ik niet beteuterde, huilende kindjes op het schoolplein zie staan. ‘Die wil niet met mij spelen en gaat naar huis met die.’ In mijn groep hadden de jongensmoeders en de meisjesmoeders een groepsapp waar speelafspraken een beetje in goede banen geleid werden. Niets sneuer dan een verdrietig kind dat zich buitengesloten voelt.

Lunch is niet zomaar een bammetje erin

Op lange dagen zijn er twee eetmomenten. Het 10-uurtje en de lunch. En de tijd die ervoor beschikbaar is, is krap. Na de lunch mogen ze vaak nog buitenspelen en dat hoort bij de hoogtepunten van de dag. Het is dus geen gek idee om een beetje te oefenen met het ‘snel’ opeten van de lunch zodat er genoeg speeltijd overblijft. Nee geen geschrok natuurlijk… Ook handig is het om de lunch makkelijk te maken voor ze. Banaantje dus al opengesneden, voorverpakte Liga in een open zakje en fruitknijpertjes al losgedraaid. Het scheelt een hoop.

Mooi om te lezen: Phileine schreef een prachtige brief over haar dochter die naar groep 1 ging

Crash course

Gesloopt komen ze thuis en als je een split-second niet oplet, valt je kleuter in slaap en krijg je hem met geen mogelijkheid wakker. Dat wakker worden gebeurt uiteindelijk wel weer en dan veel te laat, waardoor de hele avond er een stuiterend kind om je heen danst. Breng je boef dus vooral in een vroeg slaapritme en plan de week een beetje rustig, met niet te veel clubjes en activiteiten en speeldates. Het ritme moet weer helemaal gevormd worden naar schoolritme. Het veranderen van de interne klok van een kind duurt een week. Dan weet je dat vast! Oh, en tv chill tijd verhogen is geen oplossing…

Koop een coole uitzet

Een mooie rugtas van zijn favoriete held of Disney figuur. Een kekke lunchtrommel met beker. Het draagt allemaal bij aan het speciale gevoel van groot zijn. Heb je het nog niet gedaan. Shop samen online naar een mooie set. En zet duidelijk op de lunchtrommels naam en of het voor het 10-uurtje is of voor de lunch.

De WC is een ding

In één keer wordt er niet meer klakkeloos billen geveegd en verwacht de juf dat je zelfstandig naar de wc kunt gaan. Plasketting om en ga maar je ding doen. Wat helpt is dit van te voren te oefenen en makkelijke kleding aan te trekken. Door alle nieuwe indrukken vergeten ze nog wel eens dat ze moeten plassen en dan is de nood zo hoog dat gehannes met knopen niet werkt en een natte broek kan veroorzaken. En dat is weer sneu voor je kleuter. In het geval van mijn zoontje hielp het enorm om een makkelijk broekje met een schuifje in plaats van knoop aan te trekken. En voor de zekerheid een extra setje kleding mee.

Iets speciaals

Het is nogal wat die overstap van korte dagen op peuterspeelzalen of de gezelligheid van de crèche of gewoon lekker bij mama thuis. En op het gevaar af als sentimenteel te worden bestempeld (wat zal het ook), die eerste dagen vond niet alleen mijn zoontje het moeilijk maar ik zelf ook. Dus verstopte ik een klein cadeautje in zijn lunchtrommel met een hartje met onze initialen erop. Van te voren vertelde ik hem dat hij als hij me miste het hartje er voor hem was. Heel zoet, maar hij vond het ge-wel-dig.

Hoe was je dag?

Kreeg je op de crèche of peuterspeelzaal nog alles te horen over de activiteiten en wat er gedaan was, verwacht niet van je kind dat je er iets meer uitkrijgt dan ‘leuk’. Als je vraagt ‘wat was het leukste van de dag’ dan is het antwoord steevast ‘spelen’. Van de juf moet je het ook niet hebben want die kan niet aan twintig plus ouders vertellen hoe het met je kind gegaan is. Als je toch meer wilt weten dan leuk en spelen dan kun je deze vragen eens aan ‘m stellen.

Ook jij maakt vriendjes

Niet alleen je kind smeedt vriendschappen voor misschien wel het leven. Ook jij gaat nieuwe BMF’s maken die op allerlei manieren super waardevol zijn. Ze nemen je kind mee naar huis, je kan met ze sporten, klagen over de man (altijd fijn) en alles bespreken waar je middenin zit. Niemand anders begrijpt wat jij nu meemaakt en hoe je de ballen probeert hoog te houden. Zie het dus ook als een kans en stap op die ene moeder af.

Psst… Stop dit eens in de lunchtrommel, je kleuter weet niet wat ‘t meemaakt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen