12 carrièrelessen die iedere moeder haar dochter zou moeten meegeven

Kinderen Susan Dalstra 25 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Wanneer het aankomt op gelijkheid op de werkvloer worden er stappen gemaakt, maar we zijn er nog lang niet. Daarom is het zo belangrijk dat meisjes van jongs af aan leren wat ze waard zijn en het zelfvertrouwen hebben om te doen wat ze het liefste willen. 

Of ze nou de CEO van een multinational, dolfijnentrainer of kledingverkoopster wil worden: ieder meisje zou moeten weten dat haar ambities net zo zwaar zwegen als die van ieder ander. Door haar nu alvast deze carrièrelessen mee geven, heeft ze straks het zelfvertrouwen dat ze zo hard nodig heeft.

1. Vraag om wat je wil

‘Kinderen die worden vragen worden overgeslagen’ is echt niet meer van deze tijd. Geef haar mee dat als ze haar wensen niet aangeeft, mensen niet kunnen ruiken wat haar doelen zijn. Durf te vragen om wat je wil. In het ergste geval krijg je een ‘nee’ en ben je gebleven waar je bent begonnen.

Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière

2. Zoek een baan die je inspireert

Natuurlijk: ook mensen met een droombaan hebben wel eens een dag geen zin of moeten klusjes doen die ze van tevoren niet hadden voorzien. Maar werk vinden dat je energie geeft in plaats van dat het alleen maar energie kost, is belangrijk.

3. Volg je instinct

Je kan alle voors- en tegens rationeel op papier zetten, maar uiteindelijk doe je er het best aan je onderbuikgevoel te volgen. Op jezelf vertrouwen vraagt om ballen en volharding.

Waarom ‘je passie volgen’ niet altijd het beste advies is op het gebied van carrière

4. Wees niet bang voor risico

Het is een tenenkrommend risico, maar wel een beetje waar: het leven begint buiten je comfortzone. Stort jezelf af en toe eens in het diepe, waag een gokje. We zeggen niet dat je je dochter moet meegeven onbezonnen dingen te doen, maar je altijd laten tegenhouden door een ‘wat als’-scenario is zonde. De meeste dingen waar je je zorgen over maakt gebeuren nooit en de kans is groot dat er onderweg iets fantastisch gebeurt.

5. Leer omgaan met slechte dagen en stressvolle situaties

Wat je baan ook is; er zullen geheid ook slechte dagen tussen zitten. Goede en slechte tijden zullen elkaar afwisselen en je moet met beide gelijkmoedig omgaan. Haal het meest uit de kansen die het leven je biedt  en leer van iedere kans en uitdaging die voorbij komt.

6. Wees je meest zelfverzekerde zelf

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen op de werkvloer? Zelfvertrouwen. Vrouwen twijfelen vaker aan zichzelf en trappen op de rem, terwijl mannen er induiken en gaandeweg leren. Af en toe moet je de beren op de weg negeren en er gewoon voor gaan.

In 3 stappen naar meer zelfliefde (want dat hebben we nodig)

7. Steun andere vrouwelijke collega’s

In een mannenwereld is het nog belangrijker dat vrouwen elkaar supporten in plaats van het leven zuur maken. Til elkaar naar een hoger niveau.

8. Maak tijd voor jezelf

Juíst met een drukke baan is het belangrijk om voldoende tijd in te bouwen om te ontspannen. Zo blijf je fit en kun je stress een stuk beter handelen. Al is het maar een stevige ochtendwandeling met de hond.

9. Weet wanneer je voor jezelf moet opkomen

In een gespannen werksituatie is het misschien makkelijker om jezelf flexibel op te stellen. Het is echter belangrijk wanneer je op moet komen voor je eigen ideeën. Sta voor waar je in gelooft. Wees overtuigd van het feit dat je het juiste doet en laat je niet afleiden door sceptici.

10. Netwerken

Het woord alleen al doet velen schuimbekken, maar toch is een goed netwerk hebben echt van belang. Tenminste; als je geen carrièrekansen wil missen en voorkomen dat mannen elkaar baantjes blijven toeschuiven.

11. Wees altijd bereid jezelf te ontwikkelen

Hoe lang je je huidige baan ook doet, er valt altijd meer te leren. Haal alles uit je kennis, vaardigheden en expertise. Zeker in de bedrijfswereld vinden veranderingen aan de lopende band plaats. Zorg dat je die kan bijbenen, of beter nog: al twee stappen verder bent.

12. Leer van je fouten

Accepteer dat je niet altijd de juiste beslissingen maakt en soms iets grandioos verpest. Falen is niet het tegenovergestelde van succes; het is onderdeel van succes.

Who run the world?

6 carrièreadviezen die je beter niet kan opvolgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme