Feitjes die je nog niet wist over kinderen die in september geboren zijn

Gezondheid Susan Dalstra 31 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

September is altijd een beetje bitterzoet. Het is het uitgelezen moment voor een nieuwe start en een schone lei, maar komt toch ook met een beetje melancholiek om de zomervakantie die voorbij is en de met wijn doordrenkte avonden op het terras. 

Drukste verjaardagsperiode

Daarnaast is september de maand waarin heel veel mensen jarig zijn. In de Verenigde Staten staat de periode tussen 9 en 20 september in de top 10 van drukste verjaardagsperiodes van het jaar. Reden te meer dus om iedereen die deze maand kaarsjes uitblaast eens extra in het zonnetje te zetten met fascinerende feitjes die je nog niet wist over september-kinderen.

1. Ze excelleren sneller op school

Volgens de wetenschap behalen september-kinderen sneller hun eerste ontwikkelings-mijlpalen dan zomerkinderen en eindigen ze vaker op een elite-school.

2. Ze wegen minder

Baby’tjes die in september worden geboren, zijn vaak lichter dan gemiddeld – maar hebben niet per se ondergewicht.

3. Ze zijn gelukkiger dan andere kinderen

Volgens Time.com zijn kinderen die in de herfst zijn geboren minder gevoelig voor depressies en bipolaire stoornissen.

4. Ze zijn langer dan anderen

Baby’s die einde zomer/begin herfst geboren worden, zijn gemiddeld langer dan kinderen die in de winter of lente ter wereld komen. Dat komt waarschijnlijk doordat hun moeders aan meer vitamine D blootstaan.

5. Ze zijn heel atletisch

Volgens de universiteit van Essex hebben kinderen die in de herfst zijn geboren ‘fysiek een duidelijk voordeel’. Dit geldt overigens nog sterker voor kinderen die in november of oktober jarig zijn.

6. Ze zijn een maagd of weegschaal

Maagden (geboren tussen 23 augustus en 22 september) zijn loyaal, hebben oog voor detail en hebben ene methodische kijk op het leven. Ze zijn ook vaker een tikje verlegen. Weegschalen (geboren tussen 23 september en 23 oktober) zijn daarentegen juist sociale dieren. Ze zijn in balans, hechten veel waarde aan eerlijkheid en denken oplossingsgericht.

7. Ze hebben sterkere botten

Weet je nog, dat smoesje van zware botten dat we er vroeger wel eens in gooiden? Als je in september geboren bent, kun je die gewoon recyclen. Baby’s die geboren zijn in de late zomer hebben stevigere botten (12,75 vierkante centimeter om precies te zijn).

8. Ze eindigen minder vaak in de lik

Een stelletje brave borsten zijn het: volgens de universiteit van Toronto eindigen mensen met september als geboortemaand minder vaak in de gevangenis, eindigen ze minder vaak op het criminele pad en studeren ze vaker door.

9. Ze worden vaker vroeg geboren

Volgens de National Academy of Science blijven baby’s in de herfst- en wintermaanden een week minder lang in de baarmoeder dan kinderen die in de lente of zomer ter wereld komen.

10. Ze zijn gevoeliger voor allergieën en astma

Geboren in de herfst? Dan heb je tussen de 30 en 90% meer kans een allergie voor pinda’s, melk en/of eieren te ontwikkelen. Een ander onderzoek liet zien dat kinderen die in het najaar zijn geboren 30% vaker astma hebben.

11. Ze worden vaker 100

De universiteit van Chicago onderzocht meer dan 1500 mensen die ouder zijn dan 100 en ontdekte dat de meeste van hen in de herfst zijn geboren. Dat heeft waarschijnlijk te maken dat ze al van jongs af aan een sterk immuunsysteem ontwikkelen omdat ze vroeger blootstaan aan seizoensgebonden ziektes.

Hoera!

Is je kind deze maand jarig en heb je zin om uit te pakken? Laat je inspireren door deze gave taarten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen