Deze 8 dingen in je huis kunnen je ziek maken

Lifestyle Lizette van Loenen 2 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Wij kregen spontaan zin in een grote schoonmaak toen we op een artikel stuitten waaruit blijkt dat je vaker een griepje oploopt in je eigen huis dan je denkt. Dus voilà, voor je gezondheid een lijstje van de plekken in je huis die een bron van ziektekiemen zijn.

1. Je beddengoed

Niks is lekkerder dan in een fris bed duiken en het krakende dekbed over je heen trekken, om vervolgens met de geur van wasmiddel in je neus in slaap te vallen. Toch? Naast dat het gewoon heel fijn is om je bed te verschonen, is het ook een must om dit vaak te doen. Het is namelijk een broedplaats van ziektekiemen.

Per uur verlies je zo’n zeshonderdduizend huidcellen: een perfecte maaltijd voor huismijt. Die er op zijn beurt weer voor zorgt dat je verkouden kunt worden of last van eczeem krijgt. Voorkomen? Was je beddengoed eens per week op zestig graden.

13 designers vertellen hun #1 tip voor een stijlvol interieur

2. Luchtroosters

Als je je al een tijdje grieperig voelt, of het lijkt alsof je ergens allergisch op reageert kan het zijn dat je de luchtroosters in je huis eens moet schoonmaken.

Een beetje stof kan geen kwaad, maar het wordt ongezond als dit stof vergezeld wordt door schimmel. Volgens de Environmental Protection Agency is dit een aanslag op je gezondheid, en je afweersysteem.

3. Je (oude) stofzuiger

Je stofzuiger maakt meer vies dan je denkt. Voor een onderzoek, gepubliceerd in Environmental Science & Technology, werden 21 verschillende stofzuigers getest van verschillende merken, prijsklassen en ‘leeftijd’.

Het bleek dat alle stofzuigers een grote hoeveelheid stof en bacteriën uitstoten, maar dat dit vele malen erger was bij oude stofzuigers met oude filters. De beste manier om je stofzuiger schoon te maken is door er een (HEPA) filter op te zetten, en deze regelmatig schoon te maken.

5x De beste schoonmaaktips voor iedereen die (een tikkeltje) lui is

4. Je huisdier

Het klopt dat je een zekere weerstand opbouwt als je bijvoorbeeld een hond in huis hebt, maar de kans op ziekte wordt ook hoger. De vacht van die viervoetige lieverd bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit (ja, jakkes) dode huidcellen.

De huidcellen die tevens ook allergische reacties kunnen veroorzaken, als je daar gevoelig voor bent. De enige manier om je huis zoveel mogelijk te beschermen tegen rondvliegende ziektes is door regelmatig je meubels en vloer te stofzuigen.

5. Schoonmaakproducten

Het gros van de schoonmaakproducten bestaat uit schadelijke chemicaliën waar je ziek van kunt worden. De meest ongezonde zijn de spullen waar kankerverwekkende stofjes in zitten, zoals formaldehyde.

Vooral de spullen waar je je sieraden mee schoonmaakt bevatten veel van deze gevaarlijke stofjes. Kies liever voor schoonmaken met natuurlijke spullen, zoals citroen en soda.

10 x dingen die je kunt schoonmaken met “gewone” azijn

6. Schimmel

Verborgen plekken waar schimmels vrij spel hebben, zijn een aanslag op je gezondheid. Vooral als deze plekken zich in je slaapkamer bevinden.

Volgens onderzoek veroorzaken deze schimmels misselijkheid, hoofdpijn, een verstopte neus en astmatische symptomen. Deze schimmels kun je het beste voorkomen door vaak te luchten. En als ze toch in je huis zitten kun je ze schoon krijgen door met een spons en wat water aan het schrobben te slaan.

7. Je badmat

Je badkamer is dé plek waar bacteriën en schimmels het prima naar hun zin hebben. Het is er vaak warm, vochtig en er ligt een badmat. Op die laatste druip je uit als je uit de douche komt, en omdat hij razendsnel vocht opneemt blijft-ie altijd een beetje vochtig.

Je raadt het al: een broedplaats voor (schadelijke) bacteriën. Om ‘m bacterievrij te houden, kun je hem na gebruik het beste meteen buiten óf op een andere droge plaats ophangen zodat-ie kan drogen. Om te voorkomen dat de bacteriën er niet in komen, is het belangrijk dat je je badmat een paar keer per maand op hoge temperatuur wast.

8. De koelkast

Ja, ook die lades en plankjes in je koelkast kunnen een bron van ziektekiemen en bacteriën (en zelfs salmonella) zijn, ook al lijken ze op het eerste gezicht schoon.

Volgens de site USA TODAY kunnen deze kleine beestjes zelfs tot voedselvergiftiging leiden. Dus was je groenten en fruit altijd goed voordat je ze eet, ook al liggen ze ‘schoon gewassen’ in de koelkast en neem de boel minimaal eens per maand goed af met flink was sop.

9 x voeding die niet in je koelkast thuis hoort (en waar dan wel)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rd.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen