Dit is waar je op welke leeftijd het beste in bent (van jong tot oud)

Mind Noortje Molenaar 5 mei 2017
Leestijd: 6 minuten

Hoe ouder, hoe wijzer, toch? En net als met kaas en wijn worden sommige dingen nou eenmaal beter met de jaren. Daar hebben we nu bewijs voor. We pieken evengoed al op jonge leeftijd, maar naarmate we ouder worden blinken we in steeds meer dingen uit.

Voor je twintigste

Vreemde taal

Een tweede/derde taal zoals Engels, Duits of Spaans kennen is enorm handig. Het heeft veel voordelen als je als kind tweetalig wordt opgevoed of er les in krijgt. De piekleeftijd ligt al op 7-8 jaar. Xavier Amador, klinisch psycholoog, bevestigt dit. ‘Een tweede of vreemde taal aanleren gaat het beste tot 8-jarige leeftijd. Dus beter voor de puberteit dan erna.’

Logisch nadenken

Het hoogtepunt van je hersenen lag rond je 18e. Wetenschappers bestudeerden de kracht van ons brein door middel van een digitale test met codes en symbolen. De deelnemers moesten op eigen kracht een aantal cijfers matchen met bepaalde symbolen. Gemiddeld genomen slaagden de 18-jarigen hier het beste in. Goed excuus dus als je ergens niet uit komt.

Na je twintigste

En nu de twintiger jaren. Want als we de wetenschap mogen geloven, ben je in die tijd in veel dingen op je allerbest.

Namen onthouden

Weet je vaak ook de naam niet meer van degene die zich net aan je heeft voorgesteld? Dat kan kloppen, want na je 22e ben je wat dat betreft over je hoogtepunt heen. Het is dus niet alleen een moederkwaaltje, het is gewoon een feit dat naarmate je halve Sarah hebt gezien, je niet meer zo goed bent met nieuwe namen.

Veranderende aantrekkingskracht

Mannen voelen zich het meest tot vrouwen aangetrokken als ze begin 20 zijn, maar bij vrouwen verandert dat naarmate ze ouder worden. Dating-expert Christian Rudder legt in zijn boek uit dat de gemiddelde man vrouwen van begin 20 het aantrekkelijkst blijft vinden. Bij vrouwen verandert hun ‘type’ in de loop der jaren. Ze kiezen als twintiger juist meestal voor een man die 1 of 2 jaar ouder is, maar als dertiger staan ze meer open voor mannen die net iets jonger zijn dan zijzelf.

Deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Levensgenieter

De magische, gelukkigste leeftijd blijkt 23 te zijn. Toen waren we het meest tevreden met ons leven. Nog weinig geldzorgen, meestal geen kinderen en nog volop aan het daten en stappen, blijkt uit een Duits onderzoek. Wat uiteraard niet zegt dat je nu ongelukkig zou zijn; je hebt nu waarschijnlijk gewoon vaker stress.

Gespierd

Je spieren zijn het sterkst op je 25e. Je lichamelijke gezondheid is dan op z’n best en dat blijft zo gedurende zo’n 10-15 jaar. Nu nog op peil houden. 😉

Settelen

De behoefte aan een relatie en je settelen is het grootst als je 26 bent. Volgens statistieken heb je op die leeftijd genoeg potentieel relatiemateriaal ontmoet. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het scheidingspercentage het laagste ligt binnen de groep mensen die tussen hun 28e en 32e trouwden.

Marathon

De beste leeftijd om een marathon te rennen is 28. Gebleken is dat je dan de beste tijd neerzet en het dus beter volhoudt.

Rond getal

Wat trouwens sowieso opvallend is, is dat mensen de grootste veranderingen en beslissingen maken als er een rond verjaardagsgetal nadert. Dus voornamelijk rond ons 29e, 39e, 49e, en 59e.

Na je dertigste

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

Sterke botten

Je botten zijn op je 30e het sterkst. De hoeveelheid botweefsel groeit nog steeds tot die leeftijd. De piek kun je iets langer vasthouden door vitamine D en calcium te slikken, maar uiteindelijk worden ze later langzaamaan aan weer zwakker.

Schaken

Fanatieke schakers leveren op hun 31e de topprestaties. Dat heeft te maken met je intellectuele skills, die wijsheid dus. Wetenschappers volgden de carrière van 96 topschakers en merkten dat ze op hun 31e de beste scores behaalden.

Gezichten herkennen

Op je 32e kun je heel goed vreemde gezichten herkennen. Namen gaan het beste op je 22e, maar 10 jaar later ben je ineens meester met gezichten. Op straat herken je sneller iemand die je al eens eerder hebt gezien, volgens onderzoek.

Salaris

Hoewel je misschien aanneemt dat je salaris steeds hoger wordt, naarmate je meer ervaring hebt, is het niet per se zo dat je dan ook meer te besteden hebt. Je kosten lopen namelijk ook steeds hoger op. Uit dit Amerikaanse onderzoek is in elk geval gebleken dat je op je 39e het meeste geld zou vangen. Grappig is wel dat dit bij mannen pas veel later is, zo rond hun 48e-49e. Het is niet bekend waardoor dat precies komt.

Na je veertigste

Werkprestaties

Onderzoekers stellen dat je op je 40e de grootste kans hebt om een Nobel-prijs te winnen. Ze beseffen ook dat niet iedereen zo’n grote ambitie heeft, maar het zou erop neer komen dat je op 40-jarige leeftijd het beste bent in je werk en vakgebied. Dr. Amador zegt wel dat je hier wel voorzichtig mee moet zijn. ‘Niet alle bepalende factoren zijn in dit onderzoek meegenomen.’

Inlevingsvermogen

Het begrijpen van een ander z’n emoties gaat het beste tussen je 40e en 50e. Je kunt dan ook sneller aan iemand zien of die een slechte of juist goede dag heeft.

Na je vijftigste

Cijfertjes

Hoewel je vroeger misschien al heel goed of juist slecht was in wiskunde, ben je hoe dan ook op je 50e het beste met cijfers en getallen. Handig met klussen. 😉

5 tips om met meer energie de dag door te komen

Na je zestigste

Tevreden

Hoewel je op je 23e al optimaal van het leven genoot, kijk je op je 69e het meest tevreden terug op je leven. Als alles goed gaat, heb je nog wat jaren te gaan, maar grote kans dat je op dit punt al veel voldoening uit het leven hebt gehaald. Een Duits onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen op hun 60e of ouder zelfs gelukkiger zijn dan dat ze op hun 55e hadden gedacht.

Dat innerlijke stemmetje.. Hoe kun je je intuïtie versterken?

Vocabulaire

Op school werd je gebombardeerd met allerlei nieuwe woorden en woordtoetsen. Je zou dus misschien denken dat je als student bijna een lopend woordenboek zou zijn met het grootste vocabulaire (inclusief de populairste scheldwoorden van die tijd). Maar niets blijkt minder waar. Tussen de 65 en 70 ken je pas veel woorden. Handig voor de puzzelprijsvragen.

Zelfbeeld

Hoewel afvallen een steeds grotere opgave blijkt naarmate je ouder wordt, heeft een ander onderzoek uitgewezen dat mensen van 65+ desondanks het meest tevreden zijn met hun uiterlijk. ‘Misschien omdat je dan bijna niet anders kunt dan accepteren en je het helemaal afgeleerd hebt om jezelf anders voor te doen dan je bent.’

Wijsheid

Dat wijsheid écht met de jaren komt, blijkt goed uit dit experiment. Een aantal psychologen gaven een grote groep mensen de opdracht om een case te lezen over een conflict. Door middel van de vragen erna keken ze hoe de mensen zich konden inleven, in welke mate ze het vanuit andere perspectieven konden bekijken en wat hun actieplan was. De oudste groep met deelnemers tussen de 60 en 90 versloegen de andere leeftijdsgroepen met afstand, in elk opzicht.

Mentale gezondheid

Een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat – voor zover zij daartoe in staat zijn – ouderen tussen 82 en 85 jaar hun leven gemiddeld hetzelfde cijfer geven: een mooie 7. Waar op 23- en 69-jarige leeftijd ook nog ongelukkige mensen zijn die het gemiddelde naar beneden kunnen halen, is de groep ouderen het meest eensgezind.

Het wordt dus alleen nog maar beter 😉

8 belangrijke dingen die gelukkige koppels doen voordat ze gaan slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme