Gebruik deze 3 gouden regels en iedere ochtend verloopt stressvrij

Ouderschap Laurien Bleeker 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Opstaan, jezelf klaarmaken met kids hangend aan je been, zorgen dat de kinderen aangekleed zijn: het liefst met twee dezelfde sokken en kleding zonder vlekken.

Broodjes smeren, eten en kindjes laten eten en drinken. Zelf nog een koud geworden cappu naar binnen gieten, voordat jullie op de fiets springen om net voor de bel gaat de klas binnen te rennen. De ochtend is geen makkie…

Goedemorgen! Dit moet anders kunnen, nietwaar? Met de volgende tips en tricks start jij de ochtend rustig en zonder haast, zodat je dit de rest van de dag voort kan zetten. Klinkt dit heel zen en bijna onmogelijk? Probeer het een weekje uit!

Sta eerder op dan je kinderen

Het is de allerbeste tip die we je kunnen geven, maar misschien ook wel de moeilijkste: sta eerder op dan je kinderen. Ook al lag je laat in bed, ook al had je een vreselijke nacht, zet die wekker een half uur of nog beter: een uur eerder dan de tijd dat je kinderen wakker worden.

In dat uur kan jij namelijk opstaan, douchen, jezelf aankleden en klaarmaken, een wasje aanzetten en een moment voor jezelf pakken, mét hete koffie, om wakker te worden en relaxed te starten aan de dag.

Enkele tips voor als je geen ochtendmens bent: bereid jezelf alvast voor en vertel jezelf de avond ervoor dat je de volgende ochtend om half 7 op gaat staan.

Zet je wekker! Rek je lekker uit en sta meteen op. Maak het licht om je heen zodat het slaaphormoon in je lichaam afzwakt en drink een glas water. Dit geeft je lichaam en mind een boost. Stap vervolgens onder de douche en start je routine.

Graag gedaan: met deze gewoontes maak je je ochtend een stuk aangenamer

Laat beeldschermen nog even liggen

Wacht nog even met je telefoon of laptop erbij pakken in dat rustige uurtje dat je hebt voordat de kinderen wakker worden.

Voordat je het weet word je opgeslokt in schattige poezenfilmpjes en interieurfoto’s en heb je eigenlijk alsnog niet het gevoel dat je rustig wakker geworden bent en alvast wat to-do’s hebt kunnen afstrepen.

Sorteer in plaats daarvan wat wasjes, vouw een schone was op, ruim de vaatwasser uit en dek de tafel voor het ontbijt als je dat de avond ervoor nog niet gedaan hebt. Het zijn kleine dingen, maar hoe fijn is het als ze gedaan zijn nog voordat de rest van het huis wakker is?

10 goede alternatieven voor schermtijd om je kinderen bezig te houden

Tijd over? Doe wat voor jezelf

Maak een hete kop koffie en blader door een tijdschrift of lees de krant. Doe yoga- of buikspieroefeningen of pak juist die laatste minuten die je hebt om even je Instagram feed door te scrollen. Doe in ieder geval iets voor jezelf, waar je blij van wordt en wat je een opgeladen gevoel geeft voor de rest van de dag.

8 dingen die gelukkige stellen iedere ochtend doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen