Magnesium, ijzer en zink: Welke mineralen zijn er en waar zijn ze goed voor?

Gezondheid Chiara Izelaar 11 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoeveel mineralen heb je nodig?

Een tekort aan – spoorelementen van – mineralen komt in de westerse samenleving zo goed als niet meer voor. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende mineralen en spoorelementen binnen. Over het algemeen is het niet nodig om extra supplementen te slikken.

Wel zijn er bepaalde risicogroepen die baat hebben bij extra ijzer. Jongeren, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten moeten uitkijken voor ijzertekort. Als je op dieet bent is het ook belangrijk om na te gaan of je voldoende mineralen binnenkrijgt. Misschien komen er dan wél supplementen aan te pas.

Let wel op! Als je teveel mineralen binnenkrijgt is dit slecht voor je gezondheid. Zo kun je teveel natrium, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium, zink en molybdeen binnenkrijgen. Dit gebeurt echter alleen als je langdurig supplementen met hoge doseringen gebruikt.

Ga daarom altijd af op eventueel doktersadvies en/of het advies op de verpakking van de supplementen. Probeer ook uit te kijken met natrium. Omdat de meeste voedingsmiddelen veel zout bevatten krijgt iedereen teveel natrium binnen. De kans op hart-en vaatziekten wordt hierdoor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Voedingscentrum

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme