Op een rijtje: de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

Zwanger Lisa van den Akker 22 dec 2022
Leestijd: 6 minuten

Je kunt er helaas niet omheen: bij een zwangerschap horen de nodige zwangerschapskwaaltjes. Van gênant tot gewoon vervelend. Het naar de wc gaan gaat je ineens niet meer zo makkelijk af en voor sommige vrouwen behoort misselijkheid tot vaste kost. Benieuwd wat je te wachten staat?

Hier lees je welke zwangerschapskwaaltjes je per trimester kan verwachten.

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

In het eerste trimester kun je vooral last krijgen van je borsten, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen merken zelfs aan hun gevoelige borsten of de misselijkheid dat ze zwanger zijn. Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester.

Pijn aan borsten

Als je net zwanger bent, ondergaan je borsten een hele verandering.  Ze worden groter, gevoeliger en je tepels krijgen een donkerdere kleur. Je borsten bereiden zich voor op de melkproductie zodat je na je bevalling borstvoeding kan geven.

Buikpijn

De pijn in je buik krijg je door je groeiende baarmoeder. Deze pijn is volkomen normaal. Als je naast buikpijn ook bloedverlies krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

Hoofdpijn

Door alle hormonale veranderingen in je lichaam kun je last van hoofdpijn krijgen. Probeer te rusten en neem eventueel een paracetamol. Dit mag je tijdens je zwangerschap beperkt gebruiken.

Misselijk

Door het HCG hormoon kun je tijdens de eerste maanden van je zwangerschap misselijk zijn. De één heeft er alleen ’s morgens last van en de ander de hele dag. Rond de twaalf á zestien weken wordt de misselijkheid gelukkig meestal weer minder. Als je heel veel overgeeft, is het verstandig om je arts te waarschuwen in verband met uitdrogingsverschijnselen. Het kan zijn dat je last hebt van Hyperemesis Gravidarum (HG).

Lees hier het verhaal van Laura die Hyperemesis Gravidarum had tijdens haar zwangerschap.

Opgeblazen gevoel

Het zwangerschapshormoon progesteron is de boosdoener van een opgeblazen gevoel. Je darmen werken langzamer en je houdt meer vocht vast. Let op je voedingspatroon en drink minstens 2,5 liter water per dag.

Zwangerschapskwaaltjes tweede trimester

Tijdens je tweede trimester kun je last krijgen van kwaaltjes zoals brandend maagzuur, bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn, gelukkig kun je de schuld mooi op de hormonen schuiven

Bloedneus

Jouw slijmvliezen in je neus zijn extra doorbloedt. Hierdoor kun je ineens last krijgen van een bloedneus. Snuit je neus dus altijd voorzichtig en stop extra zakdoekjes in je tas. Je kunt je bloedneus stoppen door beide neusvleugels dicht te knijpen ter hoogte van het neustussenschot.  Ook kun je bij de apotheek een speciale gel kopen die je bloedneus kan stoppen. Deze gel is niet schadelijk voor je kind.

Gevoelig tandvlees

Je tandvlees is tijdens de zwangerschap iets gevoeliger. Poets je tanden regelmatig en voorzichtig, pas op dat je niet te hard poetst. Je tandvlees kan dan sneller gaan bloeden. Soms kan een extra controle bij de tandarts ook geen kwaad.

Brandend maagzuur

Rond de twintigste week van je zwangerschap krijg je vaak last van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron beïnvloedt al je spieren en dus ook het klepje dat je maag afsluit. Hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm omhoog komen.  Het feit dat je groeiende baarmoeder steeds meer tegen je maag aandrukt, helpt ook niet. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met brandend maagzuur.

Bandenpijn

Door je groeiende baarmoeder komt er veel spanning op je spieren te staan. Deze rekken steeds een stukje verder uit, waardoor je een vervelende en stekende pijn krijgt. Een speciale band voor je buik kan een oplossing zijn, maar vaak is er weinig te doen aan bandenpijn.

Harde buiken

Je harde buik ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder. Het voelt alsof je kramp hebt. Het doet geen pijn, maar prettig is het niet. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd. Meestal ontstaan harde buiken als je te veel gedaan hebt, ook kan stress de boosdoener zijn. Luister naar je lichaam en neem rust.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis. Hierdoor ontstaan donkerbruine vlekken op de huid. Deze vlekken komen vooral voor in het gezicht, maar het kan zich ook uitbreiden naar je hals en armen. Om een zwangerschapsmasker te voorkomen is het verstandig om het zonlicht te vermijden. Als je wel in de zon wilt zitten moet je goed smeren!

Zwangerschapsstreep

Je kunt tijdens je zwangerschap een donkere streep over je buik krijgen van je navel tot je schaambot. Dit noemen we een zwangerschapsstreep en is niet gevaarlijk. De streep verdwijnt na je zwangerschap gelukkig weer.

Lucht in je darmen

Door extra lucht in je darmen is het laten van een boer of scheet af en toe niet meer te voorkomen. Niet echt charming, maar het hoort er nu eenmaal bij.

Zwangerschapsdementie

Tijdens je zwangerschap kan je enorm onhandig en vergeetachtig zijn. Het gaat vanzelf weer over en je hebt een goed excuus als je wat laat vallen of een afspraak vergeet. Na de zwangerschap zijn deze klachten ook direct weer verdwenen.

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst en een paar van de minst fijne kwaaltjes hebben dan ook op je gewacht. In het derde trimester van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met aambeien, urineverlies, slapeloosheid, spataderen en striae.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders rond je anus. Het is een vervelende kwaal die pijn en jeuk veroorzaakt. Aambeien komen meestal door obstipatie. Drink voldoende water en eet vezelrijke producten. Hierdoor gaat de stoelgang makkelijker.

Urineverlies

Je baarmoeder drukt tegen je blaas, ook kan je baby ertegenaan schoppen. Hierdoor kun je tijdens een enorme lach-, nies-, of hoestbui wat urine verliezen.

Ischias

Bij ischias heb je last van een stekende en branderige pijn in je beenzenuw. Hierdoor is rechtop staan soms lastig. De pijn kan verlicht worden door de plek te masseren, te verwarmen of juist te koelen.

Jeuk

Jeuk op je buik ontstaat door het oprekken van je huid. Je kunt de jeuk verminderen door met een aardappel over je buik te wrijven. Bij jeuk op andere plekken is het raadzaam om je huisarts op te zoeken. Jeuk kan namelijk wijzen op ijzergebrek.

Kortademigheid

Een sprintje trekken zat er sowieso al niet meer in, maar doordat je baarmoeder tegen je middenrif drukt, kun je na het beklimmen van de trap al naar adem snakken.

Slapeloosheid

Door je buik kun je niet meer lekker liggen zoals je gewend bent als je gaat slapen. In slaap komen is dan moeilijk. Door de gebroken nachten kun je ook erg vermoeid zijn. Op zoek naar tips voor een goede nachtrust?

Spataderen

Je hormoonspiegel verandert en de hoeveelheid progesteron neemt toe. Hierdoor verslappen je vaatwanden en kunnen de aderen gemakkelijk uitzetten, waardoor een spatader ontstaat.

Striae

Doordat je huid snel opgerekt wordt ontstaat er striae. Striae zijn onderhuidse scheurtjes van het bindweefsel en worden ook wel zwangerschapsstriemen of groeistrepen genoemd. Deze kwaal is niet te voorkomen.

Vochtophoping

Daar is de boosdoener progesteron weer. Door dit hormoon houd je vocht vast en krijg je dikke enkels, handen, vingers en onderbenen. Deze vorm van vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd.

Bevallingsverhaal Sandra: ‘Ik had een tros aambeien waar je U tegen zegt’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme