Op een rijtje: de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

Zwanger Lisa van den Akker 22 dec 2022
Leestijd: 9 minuten

Je kunt er helaas niet omheen: bij een zwangerschap horen de nodige zwangerschapskwaaltjes. Van gênant tot gewoon vervelend. Het naar de wc gaan gaat je ineens niet meer zo makkelijk af en voor sommige vrouwen behoort misselijkheid tot vaste kost. Benieuwd wat je te wachten staat?

Hier lees je welke zwangerschapskwaaltjes je per trimester kan verwachten.

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

In het eerste trimester kun je vooral last krijgen van je borsten, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen merken zelfs aan hun gevoelige borsten of de misselijkheid dat ze zwanger zijn. Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester.

Vermoeidheid

Je lichaam is druk bezig met het groeien van je baby en dat kost veel energie. Dit zorgt ervoor dat je vermoeider bent. Vooral tijdens het eerste en derde trimester hebben zwangere vrouwen hier last van.

Lees ook: Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes

Pijn aan borsten

Als je net zwanger bent, ondergaan je borsten een hele verandering. Ze worden groter, gevoeliger en je tepels krijgen een donkerdere kleur. Je borsten bereiden zich voor op de melkproductie zodat je na je bevalling borstvoeding kan geven. Een beha in de juiste maat én met goede ondersteuning kan de pijn van je zwaarder wordende borsten iets verlichten. Ook helpt het om in beweging te blijven met zo min mogelijk druk op je borsten.

Lees ook: Pijnlijke tepels tijdens zwangerschap? Hier komt het door

Buikpijn

Je lichaam verandert steeds meer, niet gek dat je dit voelt in je lichaam. Door het oprekken van de baarmoeder ervaren veel zwangere vrouwen buikpijn tijdens hun zwangerschap. Een warme kruik of lichaamsbeweging kan helpen om de pijn te verminderen. Neem wel altijd contact op met je huisarts of verloskundige als de pijn blijft aanhouden, je koorts krijgt, misselijk wordt, bloedverlies hebt of moet overgeven.

Lees ook: 5x dingen die niemand je vertelt over het eerste trimester

Hoofdpijn

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Deze spanningshoofdpijn komt vooral in het eerste trimester voor en neemt in het tweede trimester vaak af of verdwijnt. Waar komt de hoofdpijn door? Zwangerschapshormonen, andere kwaaltjes, spanning en stress of het stoppen met roken of koffie drinken kan zorgen voor deze vervelende klacht. Probeer toch zo min mogelijk paracetamol te gebruiken. Genoeg rust nemen en meer water te drinken kunnen de hoofdpijn ook verminderen.

Lees ook: Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: wat kun je ertegen doen?

Misselijk

Door het HCG hormoon kun je tijdens de eerste maanden van je zwangerschap misselijk zijn. De één heeft er alleen ’s morgens last van en de ander de hele dag. Dit speelt vooral in het begin van de zwangerschap en rond de twaalf á zestien weken wordt het meestal weer minder. Daarnaast zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om minder last te hebben van de misselijkheid. Als je heel veel overgeeft, is het verstandig om je arts te waarschuwen in verband met uitdrogingsverschijnselen. Het kan zijn dat je last hebt van Hyperemesis Gravidarum (HG).

Lees ook: 11x dit wil je weten over zwangerschapsmisselijkheid

Lees ook: Eindelijk: dit is de oorzaak van die vervelende zwangerschapsmisselijkheid

Opgeblazen gevoel

Het zwangerschapshormoon progesteron is de boosdoener van een opgeblazen gevoel. Je darmen werken langzamer en je houdt meer vocht vast. Let op je voedingspatroon en drink minstens 2,5 liter water per dag.

Lees ook: Obstipatie tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

Bloedverlies

Tijdens je zwangerschap kan het dat je last hebt van (licht) bloedverlies. Dit is meestal onschuldig maar toch kan het geen kwaad om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Wanneer je ook last hebt van buikkrampen, er sprake is van een flinke bloeding en het nog het begin van je zwangerschap is, dan moet je aan de bel trekken, dit kan namelijk wijzen op een miskraam.

Zwangerschapskwaaltjes tweede trimester

Tijdens je tweede trimester kun je last krijgen van kwaaltjes zoals brandend maagzuur, bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn, gelukkig kun je de schuld mooi op de hormonen schuiven.

Bloedneus

Jouw slijmvliezen in je neus zijn extra doorbloedt. Hierdoor kun je ineens last krijgen van een bloedneus. Snuit je neus dus altijd voorzichtig en stop extra zakdoekjes in je tas. Je kunt je bloedneus stoppen door beide neusvleugels dicht te knijpen ter hoogte van het neustussenschot. Ook kun je bij de apotheek een speciale gel kopen die je bloedneus kan stoppen. Deze gel is niet schadelijk voor je kind.

Lees ook: 13x (smerige) zwangerschapskwaaltjes waar niemand over praat

Gevoelig tandvlees

Je tandvlees is tijdens de zwangerschap iets gevoeliger. Poets je tanden regelmatig en voorzichtig, pas op dat je niet te hard poetst. Je tandvlees kan dan sneller gaan bloeden. Soms kan een extra controle bij de tandarts ook geen kwaad.

Lees ook: Vreemde zwangerschapskwalen: van spontane allergie tot liters spa rood

Brandend maagzuur

Rond de twintigste week van je zwangerschap krijg je vaak last van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron beïnvloedt al je spieren en dus ook het klepje dat je maag afsluit. Hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm omhoog komen. Het feit dat je groeiende baarmoeder steeds meer tegen je maag aandrukt, helpt ook niet.

Lees ook: Mag je een Rennie nemen tijdens de zwangerschap?

Bandenpijn

Door je groeiende baarmoeder komt er veel spanning op je spieren te staan. Deze rekken steeds een stukje verder uit, waardoor je een vervelende en stekende pijn krijgt. Een speciale band voor je buik kan een oplossing zijn, maar vaak is er weinig te doen aan bandenpijn.

Lees ook: Krampen tijdens je zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Harde buiken

Je harde buik ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder. Het voelt alsof je kramp hebt. Het doet geen pijn, maar prettig is het niet. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd. Meestal ontstaan harde buiken als je te veel gedaan hebt, ook kan stress de boosdoener zijn. Luister naar je lichaam en neem rust.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis. Hierdoor ontstaan donkerbruine vlekken op de huid. Deze vlekken komen vooral voor in het gezicht, maar het kunnen zich ook uitbreiden naar je hals en armen. Om een zwangerschapsmasker te voorkomen is het verstandig om het zonlicht te vermijden. Als je wel in de zon wilt zitten moet je goed smeren!

Lees ook: Wat kun je doen tegen zwangerschapspigment en hoe kun je het tegengaan?

Zwangerschapsstreep

Je kunt tijdens je zwangerschap een donkere streep over je buik krijgen van je navel tot je schaambot. Dit noemen we een zwangerschapsstreep en is niet gevaarlijk. De streep verdwijnt na je zwangerschap gelukkig weer.

Lees ook: 7 gekke lichaamsveranderingen tijdens je zwangerschap

Lucht in je darmen

Door extra lucht in je darmen is het laten van een boer of scheet af en toe niet meer te voorkomen. Niet echt charming, maar het hoort er nu eenmaal bij.

Lees ook: OMG! 5x bijwerkingen van een zwangerschap die niemand jou vertelt

Zwangerschapsdementie

Tijdens je zwangerschap kan je enorm onhandig en vergeetachtig zijn, dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Het gaat vanzelf weer over en je hebt een goed excuus als je wat laat vallen of een afspraak vergeet. Na de zwangerschap zijn deze klachten ook direct weer verdwenen.

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst en een paar van de minst fijne kwaaltjes hebben dan ook op je gewacht. In het derde trimester van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met aambeien, urineverlies, slapeloosheid, spataderen en striae.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders rond je anus. Het is een vervelende kwaal die pijn en jeuk veroorzaakt. Aambeien komen meestal door obstipatie. Drink voldoende water en eet vezelrijke producten. Hierdoor gaat de stoelgang makkelijker.

Urineverlies

Je baarmoeder drukt tegen je blaas, ook kan je baby ertegenaan schoppen. Hierdoor kun je tijdens een enorme lach-, nies-, of hoestbui wat urine verliezen.

Ischias

Bij ischias heb je last van een stekende en branderige pijn in je beenzenuw. Hierdoor is rechtop staan soms lastig. De pijn kan verlicht worden door de plek te masseren, te verwarmen of juist te koelen.

Lees ook: Vage klachten tijdens je zwangerschap? Bijna 50 procent van vrouwen aarzelt om dit te bespreken

Jeuk

Jeuk op je buik ontstaat door het oprekken van je huid. Je kunt de jeuk verminderen door met een aardappel over je buik te wrijven. Bij jeuk op andere plekken is het raadzaam om je huisarts op te zoeken. Jeuk kan namelijk wijzen op ijzergebrek.

Lees ook: Alles over zwangerschapscholestase: extreme jeuk tijdens je zwangerschap

Kortademigheid

Een sprintje trekken zat er sowieso al niet meer in, maar doordat je baarmoeder tegen je middenrif drukt, kun je na het beklimmen van de trap al naar adem snakken.

Slapeloosheid

Door je buik kun je niet meer lekker liggen zoals je gewend bent als je gaat slapen. In slaap komen is dan moeilijk. Door de gebroken nachten kun je ook erg vermoeid zijn. Op zoek naar tips voor een goede nachtrust? Wij schreven hier eerder al over. Ook zijn er een aantal producten die je hierbij kunnen helpen.

Lees ook: Dít is de beste slaaphouding tijdens je zwangerschap

Vreemde dromen

Mocht je dan eindelijk in slaap zijn gekomen, kan het maar zo dat je in een nachtmerrie belandt. Door de hormonale veranderen verandert alles aan je slaappatroon en daardoor hebben veel zwangere vrouwen vaker vreemde of nare dromen.

Lees ook: 6x vreemde dingen die je kunt dromen als je zwanger bent, én wat ze betekenen

Spataderen

Je hormoonspiegel verandert en de hoeveelheid progesteron neemt toe. Hierdoor verslappen je vaatwanden en kunnen de aderen gemakkelijk uitzetten, waardoor een spatader ontstaat.

Striae

Doordat je huid snel opgerekt wordt ontstaat er striae. Striae zijn onderhuidse scheurtjes van het bindweefsel en worden ook wel zwangerschapsstriemen of groeistrepen genoemd. Deze kwaal is niet te voorkomen. Wel kan het smeren van een goede crème of olie bijdragen aan het verminderen ervan.

Lees ook: 5x de beste huidverzorgingsproducten voor tijdens de zwangerschap

Vochtophoping

Daar is de boosdoener progesteron weer. Door dit hormoon houd je vocht vast en krijg je dikke voeten, enkels, handen, vingers en onderbenen. Deze vorm van vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd.

Lees ook: Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap: wanneer moet je je zorgen maken?

Andere zwangerschapskwaaltjes

Denk je alles gehad te hebben? Naast de bovengenoemde kwaaltjes kun je ook nog last hebben van overmatig zweten, rusteloze benen, kuitkrampen of zwangerschapsrhinitis. Hier schreven wij al eerder over.

Bevallingsverhaal Sandra: ‘Ik had een tros aambeien waar je U tegen zegt’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen