Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 19 februari 2014

Lesbienne in Russia gehavend

Phileine kijkt nietsvermoedend naar een filmpje, als ze haar Russische vriendin Lenka na jaren op het scherm voorbij ziet komen. Ze had zich het wederzien heel anders voorgesteld.

Lieve Lenka,

Er zijn veel mensen wiens schoenen ik graag eens aan zou trekken. Wiens leven ik eens zou willen beleven. Door wiens ogen ik de wereld eens in zou willen kijken. Wiens gevoel ik graag zou voelen.
Jij hoort daar niet bij.

Malle Babbe

Je bent mijn lieve vriendin. Ik heb je leren kennen toen jij als uitwisselingsstudente naar Nederland kwam. Jij was zeventien. Ik zestien en ik keek naar je op. In die tijd wilde ik dolgraag in jouw schoenen staan. Jij leefde voluit, jij was al een vrouw, ik nog maar een meisje. Jij danste alsof er niemand keek. Jij sprak zonder twijfel al je dromen en gedachten uit. En je vrat het leven zoals het werd opgediend. Je hield van alle Hollandse mannen die je tegen kwam en als een Malle Babbe beheerste jij de enige kroeg die ons dorp rijk was. Ik voelde me geweldig als ik bij je was. Ik zweefde mee op jouw luchtstroom en samen vlogen we door het jaar heen.

Een beschadigd weerzien

Terug in Rusland bleef je me schrijven en ik jou. En al verwaterde ons contact in de loop der jaren, ik kende onze belofte dat we elkaar ooit weer zouden zien. Die belofte kwam uit. Deels. We zagen elkaar niet, ik zag jou. Twee weken geleden kwam er een filmpje voorbij.
In dit filmpje zag ik jouw gezicht en je lijf. Je was beschadigd. Omstanders hadden je te pakken genomen omdat je van vrouwen bent gaan houden. Een toevallig voorbij komende journalist heeft je gefilmd. Ik zie dat jij het bent maar ik herken je niet. Je ogen kijken leeg. Je blik verraadt verslagenheid en je lijf ademt angst uit. Na een online zoektocht weet ik je te bereiken en laat ik je weten dat mijn deur voor je open staat. Kom terug naar de vrijheid. Kom zijn wie je bent. Kom dansen, kom eten, kom leven!

Maar je komt niet.

Juist nu

Je blijft in Rusland. Je blijft bij je vrouw. Je blijft vechten voor wie je bent. Juist nu alle ogen op jouw land gericht zijn wil je laten zien dat een homosexueel mens net zo mens is als ieder ander. Dat jouw liefde voor vrouwen niets zegt over jouw capaciteiten. Dat jouw liefde voor vrouwen niet betekent dat je niet van kinderen af zou kunnen blijven (want dat is het idee waarmee ruim 90 % van de Russen is opgevoed, homofiel = pedofiel). Dat jij alleen maar wilt genieten van je leven, net als je dat alle andere mensen gunt.

Samen

En terwijl ik je mail lees waarin je dit uitlegt voel ik me trots. Wat ben ik blij dat ik mensen zoals jij mag kennen. En wat hoop ik dat ik je snel weer zie. Op een filmpje. Waarin je danst alsof niemand kijkt. Waarin je zonder twijfel al je dromen en gedachten uitspreekt en waarin je je leven opvreet zoals het wordt opgediend. Samen met je vrouw.

Het ga je goed.

Liefs,

Phileine

Reageer op artikel:
Lesbienne in Russia gehavend
Sluiten